NUTRITION EDUCATION IN SCHOOLS: FOR AN INTEGRATED APPROACH IN SCIENCE CLASSES

Authors

  • Micheline Barbosa da Motta Universidade Federal de Pernambuco
  • Francimar Martins Teixeira Universidade Federal de Pernambuco

DOI:

https://doi.org/10.5216/ia.v37i2.14644

Keywords:

Science Teaching, Education, Dietary Education, Integrating Approach

Abstract

This paper addresses nutrition education in the school. Educational practices related to this subject were investigated in the discourse of science teachers through interviews. The findings revealed that (i) dietary habits are perceived as individual, and biological-nutritional, divorced from cultural-socioeconomic factors; (ii) textbooks appear as references when preparing classes; (iii) while appearing not to understand dietary intake as multi-determined, they stress the need for integrated work; and, (iv) the lack of such work is justified by a dearth of appropriate training, and the extensive curricular content to be covered. Considering the need for an integrated approach to dietary issues, the possibilities of re-dimensioning teaching in terms of making room for the expression and negotiation of meanings should be analyzed. Textbooks could offer suggestions for activities and socio-scientific issues as a framework for such possibilities.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Micheline Barbosa da Motta, Universidade Federal de Pernambuco

Licenciada em Ciências Biológicas, Mestre em Educação (UFPE) e Doutoranda do Programa de Pós-graduação em Educação (UFPE). Atua como Professora Assistente no Departamento de Métodos e Técnicas de Ensino do Centro de Educação (UFPE) e é vice-líder do Grupo de Pesquisa Educação em Ciências Naturais. Tem experiência na área de Educação, com ênfase em Ensino-Aprendizagem, atuando principalmente nos seguintes temas: ensino-aprendizagem de ciências, educação em saúde e recursos didaticos.

Francimar Martins Teixeira, Universidade Federal de Pernambuco

Graduada em Psicologia pela Universidade Federal de Pernambuco (1990), mestre em Psicologia (Psicologia Cognitiva) pela Universidade Federal de Pernambuco (1995), doutora em Graduate School Of Educacão - University Of Bristol (2001) e Pós-doutora em Educação pela University Of Bristo. Atualmente é professora adjunta da Universidade Federal de Pernambuco, atuando no Programa de Pós-Graduacao em Educacao da UFPE. Tem experiência na área de Educação, com ênfase em Ensino de Ciências, atuando principalmente nos seguintes temas: desenvolvimento cognitivo, ensino de ciencias, formacao de conceitos em biologia, linguagem e ensino de ciências.

Published

2012-10-20

How to Cite

MOTTA, M. B. da; TEIXEIRA, F. M. NUTRITION EDUCATION IN SCHOOLS: FOR AN INTEGRATED APPROACH IN SCIENCE CLASSES. Journal Inter-Ação, Goiânia, v. 37, n. 2, p. 359–380, 2012. DOI: 10.5216/ia.v37i2.14644. Disponível em: https://revistas.ufg.br/interacao/article/view/14644. Acesso em: 17 jul. 2024.