The transgenic foods and the cultural reproductions of dwellers in the city of Ponta Porã – MS, border the Brazil and Paraguay

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5216/rbn.v16i1.48642

Keywords:

Social Representations, Brazil-Paraguay border, Genetically modified organisms

Abstract

Agriculture has focused on technological development, research and development of new means for greater production and more profitable crops, one of them being genetically modified organisms. However, GMOs have been the subject of intense discussions in the 21st century, not only because of their short-term studies but also because of their impact on the environment and the human being. Therefore, we aim to know the social representations of the population of the city of Ponta Porã on the consumption of transgenic foods. A total of 123 interviews with a semi-structured questionnaire were conducted with passers-by on public roads nearby in the city center during the period of July and August 2015, indiscriminately. As a result, it was verified that the population showed great concern with the health and the origin of the foods, being the main the quality of these products because, they check the labels for information regarding the date of validity and nutritional information. However, there is a lack of knowledge about what transgenic and organic foods are.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Suzy Mary Lima de Souza, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Graduada em Licenciatura em Ciências Biológicas, pelas Faculdades Magsul - FAMAG (2012-2015) e Pós-graduada em Ciências Ambientais pelas Faculdades Magsul - FAMAG (2016-2017). Atualmente, cursa Mestrado em Biologia Vegetal pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS (2017-2019).

Sebastião Gabriel Chaves Maia, Faculdades Magsul (FAMAG)

Graduação em Ciências Biológicas, pela Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT), Especialista em Gestão Ambiental, pela Universidade de Cuiabá (UNIC), Mestre em Geografia Física: Ambiente e Desenvolvimento Regional, Linha de Pesquisa: Dinâmica da Natureza e Ações Antrópicas, pela Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT), Doutor em Ciências, pelo Programa de Pós-Graduação Interunidades em Ecologia Aplicada, pela Universidade de São Paulo (USP), Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz" (ESALQ) e Centro de Energia Nuclear na Agricultura (CENA). Professor da Escola e Faculdades Magsul de Ponta Porã-MS. Têm experiência na área Educacional, Ensino de Ciências e Biologia, Ecologia, Ecologia Humana, Etnoecologia, Etnoconservação e Gestão Ambiental. Atua nas áreas de Ensino Básico e Superior, Ecologia Humana, Gestão Ambiental, Ecologia de População, Comunidade e de Paisagem, Etnoecologia, Etnobotânica e Etnoconservação, Dinâmica Ambiental e Políticas Públicas em Áreas Protegidas.

References

Alves, G. S. 2004. A biotecnologia dos transgênicos: precaução é a palavra de ordem. HOLOS. 20: 1­10.

Bardin, L. 1979. Análise de conteúdo. Lisboa: Edições 70. 229 p.

Castro, B. S., C. E. F. Young & G. R. Lima. 2012. A opinião pública a respeito dos organismos geneticamente modificados no Brasil: confiança e percepção de riscos. II Seminário Internacional Empírika ­ Comunicação, Divulgação e Percepção de Ciência e Tecnologia, Campinas.

França, L. L. 2006. Transgênicos: uma questão ética. 49 f. Monografia (Escola Politécnica de Saúde Joaquim Venâncio), FioCruz, Rio de Janeiro.

Freitas, H., M. Oliveira, A. Z. Saccol & J Moscarola. 2000. O Método de Pesquisa Survey. Rev. de Adm. 35 (3): 105­-112.

Grohmann, R. & R. Figaro. 2014. O conceito de classe social em estudos de recepção brasi­leiros. Rev. Interam. de Com. Midiát. 13 (25): 57­-70.

Guerrante, R. D. S. 2003. Transgênicos: uma visão estratégia. Rio de Janeiro: Interci­ência.

Ho, M. W., T. Traavik, O. Olsvik, B. Tappeser, C. V. Howard, C. Von Wueizacker & G. C. Mcgavin. 1998. Gene technology and gene ecology of infectious diseases. Microb. Ecol. in Health and Dis. 10: 33-­59.

IBGE ­ Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. 2010. Classificação de Ocupações para Pesquisas Domiciliares ­ COD. In: 8º Fórum Sistema Integrado de Pesquisas Domiciliares (SIPD), Rio de Janeiro. Disponível em: . Acesso em 20 mai. 2019.

IBGE ­ Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. 2012. Diretoria de Pesqui­ sas, Coordenação de População e Indica­ dores Sociais. Cidades. Disponível em: <http://www.cidades.ibge.gov.br>. Acesso em 20 mai. 2015.

IBGE ­ Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. 2019. Cidades. Ponta Porã­ MS. Disponível em: <http://www.cidades.ibge.gov.br>. Acesso em 25 mar. 2019.

James C. 2010. Global status of biotechnologies and GM crops. Presented for International Service for the Acquisiti­ on of Agri­Biotech Applications (ISAAA). Disponível em: <http://www.isaaa.org/resources/publications/briefs/42/download/isaaa­brief­42­2010.pdf>. Acesso em 24 ago. 2015.

Leite, M. 1999. Os genes da discórdia: alimentos transgênicos no Brasil. Política Externa, v. 8, n. 2, 174­-185 p., setembro. Disponível em: <http://www.agrolink.com.br/downloads/89261.pdf>. Acesso em 12 mai. 2015.

Maia, S. G. C. 2010. Aspectos do mecanismo de compensação da Reserva Legal em Unidades de Conservação no Estado de Mato Grosso: Parque Estadual Encontro das Águas, Pantanal Matogrossense. 2010. Dissertação (Mestrado em Geogra­fia) ­ Universidade Federal de Mato Gros­so.

Neves, D. E. 2012. Análise dos impactos da produção, comercialização e consumo de transgênicos no Brasil. 39 f. Monografia (Gestão de Políticas Públicas da Escola de Artes, Ciências e Humanidades), Universidade de São Paulo ­ USP, São Paulo. Disponível em: <http://www.each.usp.br/flamori/images/TCC_Daniel_2012.pdf>. Acesso em 17 jun. 2015.

Souza, J. V. S. 2013. Percepção dos Consumidores do Distrito Federal sobre Alimentos Transgênicos. Dissertação (Mestrado da Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária) Universidade de Brasília, Brasília, 111 p.

Souza, S. M. L. De & S. G. C. Maia. 2016. Representações Sociais sobre os Alimentos Transgênicos na Cidade de Amambai­-MS. Cad. de Agroecol. 11(2). Disponível em: <http://revistas.abaagroecologia.org.br/index.php/cad/article/ view/20996>. Acesso em 31 mai. 2019.

Tiedje, J. M., R. K. Colwell, L. Y. Grossman, R. E. Hodson, R. E. Lenski, R. N. Mack & P. J. Regal. 1989. The Planned Introduction of Genetically Engineered Organisms: Ecological Considerations and Recommendations. Ecology. 70(2): 298­-315.

Published

2019-06-13

How to Cite

DE SOUZA, S. M. L.; MAIA, S. G. C. The transgenic foods and the cultural reproductions of dwellers in the city of Ponta Porã – MS, border the Brazil and Paraguay. Revista de Biologia Neotropical / Journal of Neotropical Biology, Goiânia, v. 16, n. 1, p. 19–26, 2019. DOI: 10.5216/rbn.v16i1.48642. Disponível em: https://revistas.ufg.br/RBN/article/view/48642. Acesso em: 23 nov. 2024.

Issue

Section

Articles