The transgenic foods and the cultural reproductions of dwellers in the city of Ponta Porã – MS, border the Brazil and Paraguay

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5216/rbn.v16i1.48642

Keywords:

Social Representations, Brazil-Paraguay border, Genetically modified organisms

Abstract

Agriculture has focused on technological development, research and development of new means for greater production and more profitable crops, one of them being genetically modified organisms. However, GMOs have been the subject of intense discussions in the 21st century, not only because of their short-term studies but also because of their impact on the environment and the human being. Therefore, we aim to know the social representations of the population of the city of Ponta Porã on the consumption of transgenic foods. A total of 123 interviews with a semi-structured questionnaire were conducted with passers-by on public roads nearby in the city center during the period of July and August 2015, indiscriminately. As a result, it was verified that the population showed great concern with the health and the origin of the foods, being the main the quality of these products because, they check the labels for information regarding the date of validity and nutritional information. However, there is a lack of knowledge about what transgenic and organic foods are.

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Author Biographies

Suzy Mary Lima de Souza, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Graduada em Licenciatura em Ciências Biológicas, pelas Faculdades Magsul - FAMAG (2012-2015) e Pós-graduada em Ciências Ambientais pelas Faculdades Magsul - FAMAG (2016-2017). Atualmente, cursa Mestrado em Biologia Vegetal pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS (2017-2019).

Sebastião Gabriel Chaves Maia, Faculdades Magsul (FAMAG)

Graduação em Ciências Biológicas, pela Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT), Especialista em Gestão Ambiental, pela Universidade de Cuiabá (UNIC), Mestre em Geografia Física: Ambiente e Desenvolvimento Regional, Linha de Pesquisa: Dinâmica da Natureza e Ações Antrópicas, pela Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT), Doutor em Ciências, pelo Programa de Pós-Graduação Interunidades em Ecologia Aplicada, pela Universidade de São Paulo (USP), Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz" (ESALQ) e Centro de Energia Nuclear na Agricultura (CENA). Professor da Escola e Faculdades Magsul de Ponta Porã-MS. Têm experiência na área Educacional, Ensino de Ciências e Biologia, Ecologia, Ecologia Humana, Etnoecologia, Etnoconservação e Gestão Ambiental. Atua nas áreas de Ensino Básico e Superior, Ecologia Humana, Gestão Ambiental, Ecologia de População, Comunidade e de Paisagem, Etnoecologia, Etnobotânica e Etnoconservação, Dinâmica Ambiental e Políticas Públicas em Áreas Protegidas.

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Published

2019-06-13

How to Cite

DE SOUZA, S. M. L.; MAIA, S. G. C. The transgenic foods and the cultural reproductions of dwellers in the city of Ponta Porã – MS, border the Brazil and Paraguay. Revista de Biologia Neotropical / Journal of Neotropical Biology, Goiânia, v. 16, n. 1, p. 19–26, 2019. DOI: 10.5216/rbn.v16i1.48642. Disponível em: https://revistas.ufg.br/RBN/article/view/48642. Acesso em: 3 jul. 2024.

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Articles