QUALITY OF REFRIGERATED RAW MILK FROM BUFFALO COWS (Bubalus bubalis bubalis) IN DIFFERENT FARMS AND SEASONS IN BRAZIL

Authors

  • Ricardo Lacava Bailone Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho", Botucatu, SP (DOUTORANDO) Harper Adams University, Newport, Inglaterra (Doutorando) Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (SERVIDOR PÚBLICO FEDERAL) http://orcid.org/0000-0003-1935-6624
  • ricardo Carneiro Borra UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS (UFSCAR) Depto. Genética Evolutiva Professor Adjunto
  • Roberto de Oliveira Roça UNESP - Universidade Estadual Paulista, Botucatu, SP (FACULDADE DE MEDICINA VETERINÁRIA E ZOOTECNIA) - PROFESSOR
  • Luis de Aguiar Harper Adams University, Newport, Shropshire, Reino Unido Depto: Food Technology Professor adjunto
  • Moira Harris Harper Adams University, Newport, Shropshire, Reino Unido Depto: Animal health and welfare Professor adjunto

DOI:

https://doi.org/10.1590/cab18041815

Keywords:

Food security

Abstract

The present research aimed to examine the chemical and microbiological characteristics of refrigerated raw milk collected from buffalo-only dairy herds from different farms and seasons. Samples were collected from twelve farms producing buffalo milk, located in the Mideast region of São Paulo state, in Brazil, once a month throughout the dairy calendar year from 2011 to 2014. The analysis of fat, protein, lactose, dry extract, and total solids contents were carried out using Infrared Absorption. Residues for antimicrobial analysis were carried out using Delvo Test Kit technique, and both somatic cell count and standard plate count analysis were carried out using Flow Cytometry. The analysis of the chemical components as well as for the microbiological analysis of SPC proved to be statistically significant throughout the period. No antibiotic residues were found in the totality of the sample, hence indicating that the farmers complied with the current sanitary legislation in that country, as well as SCC; however, higher values were found for the SPC. Significant results for all parameters analyzed were found among the farms, indicating that price incentives paid for the quality of raw milk could be an alternative to dairy processing companies, favoring yield and quality of the final product.

Keywords: Brazil; chemical parameters; dairy; microbiological parameters; monitoring.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Ricardo Lacava Bailone, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho", Botucatu, SP (DOUTORANDO) Harper Adams University, Newport, Inglaterra (Doutorando) Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (SERVIDOR PÚBLICO FEDERAL)


Graduado em Medicina Vetetinária pela Universidade Estadual Paulista, Câmpus Jaboticabal

Mestrado pela Universidade Federal de Santa Catarina, UFSC, Florianópolis, SC.

Doutorando no Programa de Pós Graduação em Medicina Veterinária da UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA e pela HARPER ADAMS UNIVERSITY (Inglaterra).

Depto: Saúde Animal, Saúde Pública Veterinária e Segurança Alimentar 

Área: Manejo pré-abate de animais de produção, bem estar animal, Inspeção de Produtos de Origem Animal, Tecnologia de Produtos de Origem Animal

Desde 2008 atua no Serviço de Inspeção Federal (Ministério da Agricultura).

ricardo Carneiro Borra, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS (UFSCAR) Depto. Genética Evolutiva Professor Adjunto

Graduação em Odontologia pela Universidade de São Paulo (1993 - FOUSP), mestrado em Odontologia (Patologia Bucal) pela Universidade de São Paulo (1996 - FOUSP), doutorado em Patologia pela Universidade Federal de São Paulo (2002 - UNIFESP) e Pós-doutorado pelo Medical College of Ohio (2005 - MCO). Professor Adjunto de Imunologia junto ao Departamento de Genética e Evolução (DGE) da Universidade Federal de São Carlos UFSCar). Possui experiência na área de Saúde, com ênfase em Patologia, Imunologia e Bioinformática / Bioestatística, atuando principalmente nos seguintes temas: imunologia bucal, terapias imunomoduladoras, vacinas anti-tumorais, modelos animais de doenças, modelos em cultura celular, biologia molecular, análise de redes biológicas.

Roberto de Oliveira Roça, UNESP - Universidade Estadual Paulista, Botucatu, SP (FACULDADE DE MEDICINA VETERINÁRIA E ZOOTECNIA) - PROFESSOR


Bolsista de Produtividade em Pesquisa do CNPq - Nível 2 - CA VT - Medicina Veterinária

Roberto de Oliveira Roça é Medico Veterinário formado pela Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UNESP, Campus de Botucatu (1979), com mestrado (1986) e doutorado (1993) em Tecnologia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas, e Livre-docência em Tecnologia dos Produtos de Origem Animal pela UNESP (1999). É docente da Faculdade de Ciências Agronômicas, da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho desde 1980 e atualmente é Professor Adjunto (MS-5, III). Atua na área de Tecnologia de Produtos de Origem Animal, com ênfase em Tecnologia de Carnes. É credenciado no curso de Pós-Graduação em Medicina Veterinária, área de Saúde Animal, Saúde Pública Veterinária e Segurança Alimentar, e Curso Pós-graduação em Zootecnia, na Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UNESP, Campus de Botucatu. Professor do Curso de Graduação em Medicina Veterinária e Curso de Graduação em Zootecnia da FMVZ, UNESP, Campus de Botucatu. 

Luis de Aguiar, Harper Adams University, Newport, Shropshire, Reino Unido Depto: Food Technology Professor adjunto

Senior Lecturer at Harper Adams University lecturing on Food Policy, Food Marketing, Retail Consumer and Business Management.  Has an MSc in Food Policy from City University (write up), an MSc in Agricultural Economics from the University of London, Wye College, a PGCert in Further and Higher Education from the University of Gloucestershire and a PGCert in Irrigation and Drainage from IPH/UFRGS, Brazil.

After graduating with a BSc (Hons) in Agricultural Engineering from the Federal University of Rio Grande do Sul in Brazil, he has worked in different agribusiness-related roles, namely for an importer of horticultural seeds, ISLA SA; malting of barley for beer making Brahma/AMBEV; commercialisation of agricultural storage systems, Kepler Weber SA; the Embassy of Japan as Aidé to the Ambassador in Brasilia, and as Agricultural Attaché for the British Embassy in Brasília.

Teaching Duties

Module Leader

  • Food Security and Sustainability
  • Food Security and Sustainable Food Production
  • Food Security and Food Safety
  • Food Marketing
  • Retail Consumer 

Contributor Lecturer

  • Agricultural Marketing
  • International Agribusiness 

Certificate of Higher Education in Professional Studies

  • Livestock Markets Operation and Management

Moira Harris, Harper Adams University, Newport, Shropshire, Reino Unido Depto: Animal health and welfare Professor adjunto

Teaching Duties
  • A3007 Animal Health and Welfare (level 3) 
  • A4001 Academic Development (level 4)  
  • A5081 Applied Animal Behaviour and Welfare (level 5)
  • A6018 Advances in Farm Animal Health and Welfare (level 6; module leader)  
Research Interests
  • Behaviour and welfare of farmed and zoo animals (primarily pigs and elephants)
  • Effects of transport on mortality, injuries and stress in broiler chickens
  • Maternal behaviour in human and non-human animals
Professional Memberships
  • International Society for Applied Ethology (Membership Secretary 2003-08, Procedural Advisor 2010-14)

Downloads

Published

2017-03-31

How to Cite

BAILONE, R. L.; BORRA, ricardo C.; ROÇA, R. de O.; DE AGUIAR, L.; HARRIS, M. QUALITY OF REFRIGERATED RAW MILK FROM BUFFALO COWS (Bubalus bubalis bubalis) IN DIFFERENT FARMS AND SEASONS IN BRAZIL. Brazilian Animal Science/ Ciência Animal Brasileira, Goiânia, v. 18, 2017. DOI: 10.1590/cab18041815. Disponível em: https://revistas.ufg.br/vet/article/view/e-41815. Acesso em: 21 nov. 2024.

Issue

Section

CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.