Nutritional education for patients in hemodialysis

control of hyperercalemia and hyperphosphatemia

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5216/revufg.v20.62409

Abstract

Nutritional education activities in hemodialysis clinics are of utmost importance for treatment engagement and consequent im-provement in the quality of life of patients with Chronic Kidney Disea-se (CKD). In this way, the project presented aims to provide nutritional education in the control of hyperkalaemia and hyperphosphatemia to hemodialysis patients through educational actions, which besides optimizing the time of the hemodialysis sessions help in the adhesion of the diets. Several topics were addressed throughout the project, including potassium and phosphorus intake in the DRC, through dia-logic lectures using visual illustrative resources and using food bingo with images of food sources of phosphorus or potassium. The results of the activities were positive, demonstrating interest and involve-ment of the majority of the patients. It was concluded that the ex-tension project contributed to the health promotion of hemodialysis patients, aided in the treatment, providing knowledge and autonomy for a better quality of life of these individuals.

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Author Biographies

Ana Luiza Araújo da Silva, Universidade Federal de Goiás (UFG), Goiânia, Goiás, Brasil, nutri.aluiza@gmail.com

Nutricionista graduada pela Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Goiás (2018) . CRN1-15060. Pós graduanda em nutrição clínica na Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Goiás (Início: março 2019). Mestranda no programa de pós graduação em Ciências e Tecnologia de Alimentos da Universidade Federal de Goiás (inicio em 2020) e Nutricionista de produção da empresa Ciga Alimentos (2020).

Maria Luiza Ferreira Stringhini, Universidade Federal de Goiás (UFG), Goiânia, Goiás, Brasil, mluizastring@uol.com.br

Possui graduação em Nutrição pela Universidade de Brasília (1986), mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal de Viçosa (1990) e doutorado em Ciência Animal pela Universidade Federal de Goiás (2008). Atualmente é professora associada 2, lotada na Faculdade de Nutrição e coordenadora da Especialização em Nutrição Clínica da Universidade Federal de Goiás. Tem experiência na área de Nutrição, com ênfase em Análise Nutricional de População, atuando principalmente nos seguintes temas: avaliação nutricional e nutrição clínica com ênfase em diabetes melitus, DPOC e doenças do trato gastrointestinal.

Ana Tereza Vaz de Souza Freitas , Universidade Federal de Goiás (UFG), Goiânia, Goiás, Brasil, anaterezavaz@ufg.br

Graduação em Nutrição pela Universidade Federal de Goiás (1991). Professora associada da Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Goiás, na área de Nutrição Clínica. Coordenadora do curso de Nutrição/UFG de julho de 2013 a julho de 2017. Diretora da Faculdade de Nutrição desde agosto de 2017. Professora do programa de residência multiprofissional em saúde do Hospital das Clínicas/UFG. Mestrado e doutorado em Ciências da Saúde. Experiência em nutrição clínica com ênfase em nefrologia e terapia nutricional enteral. Avaliadora do banco de avaliadores do SINAES (BASis)/INEP.

Published

2020-05-04

How to Cite

SILVA, . A. L. A. da .; STRINGHINI, M. L. F.; FREITAS , A. T. V. de S. . Nutritional education for patients in hemodialysis: control of hyperercalemia and hyperphosphatemia. Revista UFG, Goiânia, v. 20, n. 26, 2020. DOI: 10.5216/revufg.v20.62409. Disponível em: https://revistas.ufg.br/revistaufg/article/view/62409. Acesso em: 16 aug. 2024.

Issue

Section

Artigos