The pequi in the news: analysis of results of a research on site search Folha de S. Paulo

Authors

  • Édison Trombeta de Oliveira Departamento de Educação da Faculdade de Ciências e Tecnologia da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (FCT/UNESP)
  • Danielli dos Santos Baeta Instituto de Química da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (IQ/UNESP)
  • Marcos Barros de Souza
  • Olga Maria Mascarenhas de Faria Oliveira Departamento de Bioquímica e Tecnologia Química do Instituto de Química da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (IQ/UNESP)

DOI:

https://doi.org/10.5216/c&i.v15i2.21812

Keywords:

Journalism. Folha de S.Paulo. Content analysis. Pequi.

Abstract

Among the fruit species of the Brazilian Cerrado, the pequi is much popular in regions where it is extracted. Often it used in typical dishes, on the industry medicinal, cosmetic and handmade, also it studied its potential to produce fuel. Thus, this article sought to ponder about the disclosure of this fruit in the press, by means of the search system's site Folha de S. Paulo and applying content analysis, proposed by Bardin, beyond bibliography and documentary research. The justification for this research is that the pequi is a fruit of great importance in the economy and sustainable, yet little is spoken about it in the mainstream media. The result is that, by the analysis, little is said about the pequi media and its focus, is principally, cultural journalism, in culinary.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Édison Trombeta de Oliveira, Departamento de Educação da Faculdade de Ciências e Tecnologia da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (FCT/UNESP)

Graduado em Comunicação Social – Habilitação Jornalismo pela Universidade do Oeste Paulista (Unoeste), com aperfeiçoamento em Leitura Semiótica: Textos Didáticos, Publicitários e Literários pela mesma instituição. É mestrando em Educação pela Faculdade de Ciências e Tecnologia da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (FCT/UNESP).

Danielli dos Santos Baeta, Instituto de Química da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (IQ/UNESP)

Graduada em Química (Licenciatura) pela Faculdade de Ciências e Tecnologia da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (FCT/UNESP). É mestranda em Biotecnologia pelo Instituto de Química da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (IQ/UNESP)

Marcos Barros de Souza

Graduado em Geografia (Licenciatura) e Geografia (Bacharelado) pela Faculdade de Ciências e Tecnologia da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (FCT/UNESP). Mestre e Doutor em Geografia (Geografia Física) pela Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas da Universidade de São Paulo (USP).

Olga Maria Mascarenhas de Faria Oliveira, Departamento de Bioquímica e Tecnologia Química do Instituto de Química da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (IQ/UNESP)

Graduada em Química (Licenciatura) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP). Doutora em Ciências Biológicas (Bioquímica) pela Universidade de São Paulo (USP). Livre-Docente em Ciências Biológicas (Bioquímica) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP). É Professor Adjunto junto ao Departamento de Bioquímica e Tecnologia Química do Instituto de Química da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (IQ/UNESP)

Published

2013-06-11

How to Cite

OLIVEIRA, Édison T. de; BAETA, D. dos S.; SOUZA, M. B. de; OLIVEIRA, O. M. M. de F. The pequi in the news: analysis of results of a research on site search Folha de S. Paulo. Comunicação & Informação, Goiânia, Goiás, v. 15, n. 2, p. 4–13, 2013. DOI: 10.5216/c&i.v15i2.21812. Disponível em: https://revistas.ufg.br/ci/article/view/21812. Acesso em: 26 nov. 2024.

Issue

Section

Artigos