ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF COPAIFERA SPP. AGAINST BACTERIA ISOLATED FROM MILK OF COWS WITH MASTITIS

Authors

  • Maria Juíva Marques de Faria Universidade Federal de Goiás
  • Carla Afonso da Silva Bitencourt Braga Universidade Federal de Goiás
  • José Realino de Paula Universidade Federal de Goiás
  • Maria Cláudia Dantas Porfírio Borges André Universidade Federal de Goiás
  • Boniek Gontijo Vaz Universidade Federal de Goiás
  • Thays Colletes de Carvalho Universidade Federal de Goiás
  • Wanderson Romão Universidade Federal do Espírito Santo
  • Helber Barcellos da Costa Universidade Federal do Espírito Santo
  • Edemilson Cardoso da Conceição Universidade Federal de Goiás

DOI:

https://doi.org/10.1590/cab18039068

Keywords:

Bovine mastitis, oleoresin, essential oil, minimun inhibitory concentration, ESI FT-ICR MS

Abstract

The antimicrobial activities of the oleoresin (OR) and the essential oil (EO) of Copaifera spp. were checked against microorganisms isolated from milk samples of cows diagnosed with grade III subclinical mastitis. The OR had good antimicrobial activity (MIC ? 100 µg/mL) against samples of coagulase-positive Staphylococcus, coagulase-negative Staphylococcus, Streptococcus of groups C, F, and G, and Corynebacterium spp. Meanwhile, the EO had good antimicrobial activity (MIC?100 µg/mL) against coagulase-negative Staphylococcus and Corynebacterium spp. The OR and the EO were inactive and weak to inactive, respectively, against Escherichia coli. Overall, the OR had better antimicrobial activity than the essential oil against the 55 bacterial isolates (p<0.0001). The GC/MS analysis identified sesquiterpenes in EO and by the ESI FT-ICR MS method, the identification of diterpenic acids in OR was possible. Therefore, this raw plant material is promising for the development of phytotherapeutic drugs against bovine mastitis.
Keywords: bovine mastites; ESI FT-ICR MS; essential oil; minimum inhibitory concentration; oleoresin.

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Author Biographies

Maria Juíva Marques de Faria, Universidade Federal de Goiás

Laboratório de PD&I de Bioprodutos

Faculdade de Farmácia

Carla Afonso da Silva Bitencourt Braga, Universidade Federal de Goiás

Laboratório de Bacteriologia

Instituto de Patologia Tropical e Saúde Pública

José Realino de Paula, Universidade Federal de Goiás

Laboratório de Pesquisa de Produtos Naturais

Faculdade de Farmácia

Maria Cláudia Dantas Porfírio Borges André, Universidade Federal de Goiás

Laboratório de Bacteriologia

Instituto de Patologia Tropical e Saúde Pública

 

Boniek Gontijo Vaz, Universidade Federal de Goiás

Instituto de Química

Thays Colletes de Carvalho, Universidade Federal de Goiás

Instituto de Química

Wanderson Romão, Universidade Federal do Espírito Santo

Laboratório de Petroleômica e Forence

Departamento de Química

Helber Barcellos da Costa, Universidade Federal do Espírito Santo

Laboratório de Petroleômica e Forense

Departamento de Química

Edemilson Cardoso da Conceição, Universidade Federal de Goiás

Laboratório de PD&I de Bioprodutos

Faculdade de Farmácia

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Published

2017-03-03

How to Cite

FARIA, M. J. M. de; BRAGA, C. A. da S. B.; PAULA, J. R. de; ANDRÉ, M. C. D. P. B.; VAZ, B. G.; CARVALHO, T. C. de; ROMÃO, W.; COSTA, H. B. da; CONCEIÇÃO, E. C. da. ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF COPAIFERA SPP. AGAINST BACTERIA ISOLATED FROM MILK OF COWS WITH MASTITIS. Brazilian Animal Science/ Ciência Animal Brasileira, Goiânia, v. 18, 2017. DOI: 10.1590/cab18039068. Disponível em: https://revistas.ufg.br/vet/article/view/e-39068. Acesso em: 30 jun. 2024.

Issue

Section

MEDICINA VETERINÁRIA