Economic and financial analysis of live bait production of curimba: a case study

Authors

DOI:

https://doi.org/10.1590/1809-6891v26e-80319E

Abstract

Live bait production is a relevant socioeconomic activity for fishermen and fosters the touristic infrastructure of Mato Grosso do Sul state, especially in the Pantanal biome. This study aims to analyze economic and financial viability associated with live bait production of curimba (Prochilodus lineatus) used by the market of Mato Grosso do Sul’s Pantanal. The present work collected zootechnical data and evaluated costs of production. A SWOT analysis was performed to identify strong and opportunities, as well as the weaknesses and threats of the property in question. Economic feasibility was analyzed through key indicators, such as Effective Operational Cost (EOC), Total Operational Cost (TOC), Total Cost (TC), Gross Margin (GM), Net Margin (NM), Profit (P) and Gross Revenue (GR). Financial feasibility evaluation was based on these indicators: Net Present Value (NPV), Internal Rate of Return (IRR), Payback and Profitability Index (PI). We considered three productivity scenarios for the indicators: realistic, pessimistic and optimistic, during the period of commercialization of live baits. Curimba’s live bait production is a profitable activity. The estimated values were R$ 208,209.60 for GR, R$ 102,870.14 for GM, R$ 62,092.62 for NM and R$ 60,370.55 of P, whereas financial return after the first investment was 3.3 years. These results indicate that this activity has a potential for an increase of production in the future, offering direct financial advantages to the suppliers, enhancing fishery’s sustainable actions at Pantanal. Considering the variable market’s dynamic, this present work provides valuable insights that can guide future developing decisions and strategies for the suppliers of live baits in this specific location. 

Downloads

Download data is not yet available.

References

Barbieri G, Salles FA, Cestarolli MA, Teixeira-filho AT. Estratégias reprodutivas do dourado, Salminus maxillosus e do curimbatá, Prochilodus lineatus no Rio Mogi Guaçu, Estado de São Paulo, com ênfase nos parâmetros matemáticos da dinâmica populacional. Acta Scientiarum. 2004;26(2):169-174. (https://doi.org/10.4025/actascibiolsci.v26i2.1631)

Barros, LC, et al. The economic viability for the production of live baits of White Shrimp (Litopenaeus schmitti) in recirculation culture system. Aquaculture Internatinal. 2014; 22:1925-1935. https://doi.org/10.1007/s10499-014-9792-4

Bornia AC. Análise gerencial de custos: aplicação em empresas modernas. 2. ed. São Paulo: Atlas. 2009.

Brabo MF, Vilela MRP, Reis TS, Dias CL, Barbosa J, Veras GC. Viabilidade econômica da produção familiar d matrinxã em canais de Igarapé no Estado do Pará, 2014. Informações Econômicas. 2015;45(4),1-7.

Campos CM, Ganeco LN, Castellani D, Martins MIE. Avaliação econômica da criação de tilápias em tanque-rede, município de Zacarias, SP. Boletim Instituto de Pesca. 2007;33(2):265-271.

CBPE. Pesca esportiva. (2018). Disponível em: . Acesso em: 20 de dez. 2022.

Embrapa. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento: Zoneamento Agroecológico do Município de Terenos – MS. 2010. 62p.

FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations). The State of World Fisheries and Aquaculture 2024. Blue Transformation in action. Rome. 2024.

Fonseca FAL. et al. Cultivo de curimatã (Prochilodus spp.). In: Baldisserotto, B.; Gomes, LC. (Orgs.). Espécies nativas para piscicultura no Brasil. 2. ed. Santa Maria: Editora da Universidade Federal de Santa Maria; 2013. p. 57-83.

Hoff FH. Conditioning, spawning and rearing of fish with emphasis on marine clownfish. Florida: Aquaculture Consultants; 1996. p. 120.

IBGE – Instituto Brasileiro de geografia Estatística. (2022). Produção da Pecuária Municipal.

IMASUL. Leis, Estaduais. 2015. https://www.imasul.ms.gov.br/legislacao-ambiental/leis.

Karim HM, Freitas JEC, Lima TPC, Nascimento MS, Hayd LA. Viabilidade econômica da produção do camarão-do-pantanal (Macrobrachium pantanalense). Boletim Instituto da Pesca. 2015;41(1):103-112.

Kodama G, Annunciação WF, Sanches EG, Gomes CHAM, Tsuzuki MY. Viabilidade econômica do cultivo do peixe palhaço, Amphiprion ocellaris, em sistema de recirculação. Boletim Instituto da Pesca. 2011;37(1):61-72. https://www.researchgate.net/publication/268329222.

Martins MIEG, Borba MMZ. Custo de produção. Jaboticabal: Fcav/Unesp. 2004.

Matsunaga M, Bemelmans PF, Toledo PEN. Metodologia de custo utilizada pelo IEA. Agricultura em São Paulo. 1976;23(1):123-39.

Morales JC. Aquicultura marina animal. Barcelona: Ed. Mundi-Prensa. 1986. p. 670.

Neto AA, Lima FG. Fundamentos de administração financeira. São Paulo: Atlas. 2009. p. 380.

Normas Brasil. Resolução CONAMA nº 413 de 26/06/2009. Disponível em: Resolução CONAMA nº 413 de 26/06/2009 (normasbrasil.com.br).

Oliveira AMBMS, Conte L, Cyrino JEP. Produção de Characiformes autóctones. In: Cyrino, J.E.P et al (org.). Tópicos Especiais em Piscicultura de água Doce Tropical Intensiva. São Paulo. 2004. p. 217-238.

Paganini TB, Moreto ER, Gonçalves W, Freitas RR. Índice de potencialidade socioeconômica e produtiva (IPSP) da pesca marinha e estuarina como apoio ao desenvolvimento sustentável. Brazilian Journal of Production Engineering. 2019;5(1). (http://periodicos.ufes.br/BJPE/index).

Peixe BR (2024). Anuário da Piscicultura, 2024. Available at: <https://www.peixebr.com.br/anuario-2024/> Accessed: jan. 04, 2024.

Rego MAS, Sabbag OJ, Soares R, Peixoto S. Financial viability of inserting the biofloc technology in a marine shrimp Litopenaeus vannamei farm: a case study in the state of Pernambuco, Brazil. Aquaculture International. 2017;25(1):473-483. (https://doi.org/10.1590/0001-3765201820170953).

Sabbag OJ, Takahashi LSI, Silveira AN, Aranha AS. Custos e viabilidade econômica da produção de lambari-do-rabo amarelo em Monte Castelo/SP: um estudo de caso. Boletim do Instituto de Pesca. 2011;37(3):307- 315. http://hdl.handle.net/11449/9586

Sanches EG, Seckendorff RWV, Henriques MB, Fagundes L, Sebastian EF. Viabilidade econômica do cultivo de bijupirá (Rachycentron canadum) em sistema offshore. Informações Econômicas. 2008;38(12):42-51. http://www.iea.agricultura.sp.gov.br/out/LerTexto.php?codTexto=9666

Semagro. Turismo do MS comemora 40 anos de criação de órgão oficial para o fomento do setor. 2019. Disponível em: <http://www.semagro.ms.gov.br/turismo-do-ms-comemora-40-anos-de-criacao-de-orgao-oficial-para-o-fomento-do-setor/>. Acesso em: 26 de abril de 2022.

Souza AA, Emerenciano MGC, Durigon EG, Mello GL. Pizzeria by-product: A complementary feed source for Nile tilápia (Oreochromis niloticus) raised in biofloc technology? Aquaculture. 2019; 501:359-367. (https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2018.11.055).

Silva ALG, Pontes FST, Pontes FM, Bessa Junior APB, Oliveira DM. Análise de investimento na carcinicultura do Rio Grande do Norte: um estudo de caso. Revista Caatinga. 2012;25(1):168-175. https://periodicos.ufersa.edu.br/caatinga/article/view/1998

Trombeta TD, Bueno GW, Mattos BO. Análise econômica da produção de tilápia em viveiros escavados no Distrito Federal, 2016. Informações Econômicas. 2017;47(2):42-49.

Vera-Calderón LE, Ferreira ACM. Estudo da economia de escala na piscicultura em tanque-rede, no estado de São Paulo. Informações Econômicas. 2004;34(1):7-17.

Vilela MC, Araújo KD, Machado LS, Machado MRR. Análise da viabilidade econômico-financeira de projeto de piscicultura em tanques escavados. Custos e @gronegócio on line. 2013;9(3):154-173.

Published

2025-03-21

How to Cite

PIRES, Dara Cristina; BEZERRA, Gabriel Artur; SOUZA, Eduardo Gomes Caleffi de; CASTRO, Pedro Luiz de; ACUNHA, Rubia Mara Gomes; CAMPOS, Cristiane Meldau de. Economic and financial analysis of live bait production of curimba: a case study. Brazilian Animal Science/ Ciência Animal Brasileira, Goiânia, v. 26, 2025. DOI: 10.1590/1809-6891v26e-80319E. Disponível em: https://revistas.ufg.br/vet/article/view/80319. Acesso em: 5 dec. 2025.

Issue

Section

ANIMAL SCIENCE

Data statement

  • The research data is available on demand, condition justified in the manuscript