Diets for Macrobrachium acanthurus breeders: Sperm evaluation

Authors

  • Tiago Viana da Costa Universidade Federal do Amazonas
  • Laura Suzana López-Greco Universidad de Buenos Aires, Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental, FCEN e IBBEA, CONICET-UBA, http://orcid.org/0000-0003-2921-497X
  • Lidia Miyako Yoshii Oshiro Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Estação de Biologia Marinha. Rua Sereder, s/n, Itacuruçá, Mangaratiba, Rio de Janeiro, Brasil. 23860-020. http://orcid.org/0000-0002-9700-9866
  • Emanuela Paula Melo Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Estação de Biologia Marinha. Rua Sereder, s/n, Itacuruçá, Mangaratiba, Rio de Janeiro, Brasil. 23860-020. http://orcid.org/0000-0003-0819-3233
  • Helaine dos Reis Flor Fundação Instituto de Pesca do Estado do Rio de Janeiro http://orcid.org/0000-0003-1824-6212

Abstract

The application of biotechnology in animal reproduction has enabled the production of young forms in both quantity and quality. Increasing the number of viable gametes produced by reproducers, among other factors, through an ideal diet, can ensure higher production. Therefore, the aim of this study was to determine the influence of three diets on the sperm survival of Macrobrachium acanthurus. To this end, 24 M. acanthurus males were used, distributed randomly and equally among treatments. Their diets were composed of 100% fresh food (fish and squid muscle - 14% protein), 100% dry feed (commercial feed - 50% protein) and a mixture of these diets containing 30% protein. Spermatophores were extracted through electrical stimulation every 15 days, and the controls consisted of spermatophores obtained directly from nature. No significant difference between diets was observed comparing shrimp and spermatophore weights. The 100% fresh diet provided the best sperm survival performance.
Keywords: Caridae; cinnamon shrimp; nutrition; sperm

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Author Biography

Tiago Viana da Costa, Universidade Federal do Amazonas

possui graduação em Zootecnia pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (2002) , especialização em Planejamento e Gerenciamento de Águas pela Universidade Federal do Amazonas (2006) e mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (2006) . Atualmente é Professor assistente da Universidade Federal do Amazonas, Discente Doutorado da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro e Revisor de periódico da Journal of Agricultural Science and Review. Tem experiência na área de Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca , com ênfase em Aqüicultura. Atuando principalmente nos seguintes temas: CONSERVAÇÃO, Reprodução, camarão de água doce.

Published

2020-09-09

How to Cite

COSTA, T. V. da; LÓPEZ-GRECO, L. S.; YOSHII OSHIRO, L. M.; MELO, E. P.; FLOR, H. dos R. Diets for Macrobrachium acanthurus breeders: Sperm evaluation. Brazilian Animal Science/ Ciência Animal Brasileira, Goiânia, v. 21, 2020. Disponível em: https://revistas.ufg.br/vet/article/view/60022. Acesso em: 4 dec. 2024.

Issue

Section

RECURSOS PESQUEIROS E ENGENHARIA DE PESCA