FRACTIONATION AND KINETICS OF in vitro RUMINAL FERMENTATION OF THE CARBOHYDRATES OF FIVE SUGARCANE VARIETIES

Authors

  • Pedro Gomes da Cruz ESALQ
  • Mauro Pereira de Figueiredo UESB
  • Luiz Gustavo Ribeiro Pereira EMBRAPA GADO DE LEITE
  • Keityane Boone Bergamaschi UESB
  • Carlindo Santos Rodrigues UFV
  • Carmen Lúcia de Souza Rech UESB

DOI:

https://doi.org/10.5216/cab.v11i4.4804

Keywords:

Animal nutrition

Abstract

The objective of this study was to determine the chemical composition, the carbohydrates fractionation and the kinetics of in vitro ruminal fermentation of fibrous and non-fibrous carbohydrates of five sugarcane varieties. Variety SP79-1011 presented the highest value of total digestible nutrients (65.9%), followed by the varieties Java, RB72454, SP80-1842 and RB765418. For the accumulated gas in the dry matter, 48 and 96 horas of in vitro incubation were higher for the variety SP79-1011, showing significant difference in comparison with the varieties RB765418, RB72454 and SP80-1842, excepting the variety Java that did not show any difference in relation the first one. The dry matter partitioning factor decreased with the incubation time and there was no difference among the evaluated varieties. The characteristics of the production cycle influenced the in vitro ruminal fermentation of the evaluated varieties, being the varieties of precocious cycle (SP80-1842 and RB765418) the ones with the worst results. Amongst the varieties tested, SP79-1011 and Java presented the best results of gas production kinetics and total digestible nutrients.
KEYWORDS: In vitro true degradability, gas production, Saccharum officinarum.

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Author Biographies

Pedro Gomes da Cruz, ESALQ

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia (2004) e Mestrado em Agronomia pela mesma instituição (2007). Atualmente é doutorando em Ciência Animal e Pastagens pela Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz" - USP.

Mauro Pereira de Figueiredo, UESB

Mauro Pereira de Figueiredo possui graduação em Zootecnia pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (1981), graduação em Medicina Veterinária pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (1984), mestrado em Ciência Animal e Pastagens pela Universidade de São Paulo (1990) e doutorado em Medicina Veterinária - Tierärztliche Hochschule Hannover (1994). Atualmente é professor titular da Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, onde leciona as disciplinas de Nutrição Animal e Planejamento Agropecuário. Tem experiência nas áreas de Medicina Veterinária e Zootecnia, na avaliação e utilização de alimentos concentrados e volumosos para ruminantes. Atua também no campo, assistindo fazendas leiteiras da região no Estado da Bahia.

Luiz Gustavo Ribeiro Pereira, EMBRAPA GADO DE LEITE

Possui graduação em Medicina Veterinária pela Universidade Federal de Minas Gerais (1999) e doutorado em Ciência Animal pela Universidade Federal de Minas Gerais (2003). Atualmente é Pesquisador da Embrapa Gado de Leite. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Nutrição de Ruminantes, atuando principalmente nos seguintes temas: conservação de forragens, utilização de sub-produtos e resíduos agroindustriais e produção animal.

Keityane Boone Bergamaschi, UESB

Possui graduação em Medicina Veterinária pela Universidade Estadual de Santa Cruz (2006) e especialista em Alimentação e Nutrição de Cães e Gatos pela Universidade Federal de Lavras (2008).

Carlindo Santos Rodrigues, UFV

Engenheiro agrônomo formado pela Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia. Mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa na área de forragicultura e pastagens. Atualmente Doutorando em zootecnia na Universidade Federal de Viçosa.

Carmen Lúcia de Souza Rech, UESB

Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (1983), graduação em Licenciatura Em Ciências Agrícolas pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (1975), mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal de Pelotas (1990) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Federal de Pelotas (2006). Atualmente é professor assistente da Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Análise Bromatológica de Alimentos, atuando principalmente nos seguintes temas: ruminantes, leite, percentual de postura, conversão alimentar e massa de ovo.

Published

2010-12-20

How to Cite

CRUZ, P. G. da; FIGUEIREDO, M. P. de; PEREIRA, L. G. R.; BERGAMASCHI, K. B.; RODRIGUES, C. S.; RECH, C. L. de S. FRACTIONATION AND KINETICS OF in vitro RUMINAL FERMENTATION OF THE CARBOHYDRATES OF FIVE SUGARCANE VARIETIES. Brazilian Animal Science/ Ciência Animal Brasileira, Goiânia, v. 11, n. 4, p. 784–793, 2010. DOI: 10.5216/cab.v11i4.4804. Disponível em: https://revistas.ufg.br/vet/article/view/4804. Acesso em: 17 may. 2024.

Issue

Section

Animal Production