COMPARISON OF DNA EXTRACTION METHODS IN POLYMERASE CHAIN REACTION FOR THE DETECTION OF Salmonella enterica SEROVAR ENTERITIDIS IN POULTRY PRODUCTS

Authors

  • Raphael Lucio Andreatti Filho FMVZ-UNESP
  • Guilherme Augusto Marietto Gonçalves FMVZ-UNESP
  • Adriano Sakai Okamoto FMVZ-UNESP
  • Edna Teresa de Lima FMVZ-UNESP

DOI:

https://doi.org/10.5216/cab.v12i1.3774

Keywords:

Animal sanity

Abstract

The identification of Salmonella spp. in food samples by microbiological diagnosis is time consuming, with approximately five different stages, requiring about 120 hours until the final result. The utilization of the polymerase chain reaction technique (PCR) can reduce this time, but substances present in samples may affect the reaction. The present work aimed to compare DNA extraction by thermic treatment and by the use of cetyltrimethil ammonium bromide (CTAB), in products originated from poultry houses corresponding to raw material (meat meal) and experimentally contaminated drag swabs. Materials obtained from the extractions were submitted to PCR, utilizing a pair of initiator oligonucleotides for amplification of Sdf 1 gene fragments. Comparing the methods of extraction, it was observed that when CTAB was employed, SE was detected in 70% of meat meal and in 80% of drag swabs, while the thermic treatment method yielded positive results in 20% of meat meal and in 40% of drag swabs. SE was detected under both methods utilized for DNA extraction, but the use of CTAB detected a greater number of positive samples, compared with thermal treatment.

KEYWORDS: PCR, Salmonella Enteritidis, chicken, DNA extraction, CTAB.

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Author Biographies

Raphael Lucio Andreatti Filho, FMVZ-UNESP

Médico Veterinário, graduado pela Universidade Estadual de Londrina (Londrina-PR)

Mestre em Patologia pelo Departamento de Patologia da FMVZ-USP (São Paulo-SP)

Doutor em Microbiologia pelo Departamento de Microbiologia do ICB-USP (São Paulo-SP)

Pós-Doutorado em Microbiologia Aplicada pela University Of Arkansas (EUA)

Professor Adjunto do Departamento de Clínica Veterinária da FMVZ-UNESP/Botucatu-SP

Guilherme Augusto Marietto Gonçalves, FMVZ-UNESP

Médico Veterinário e Biólogo, graduado pelo Centro Universitário Monte Serrat (Santos-SP).

Residência Médico Veterinária em Ornitopatologia na FMVZ-UNESP (Botucatu-SP).

Mestre em Ornitopatologia pelo Departamento de Clínica Veterinária da FMVZ-UNESP (Botucatu-SP).

Doutorando em Ornitopatologia pelo Departamento de Clínica Veterinária da FMVZ-UNESP (Botucatu-SP).

Adriano Sakai Okamoto, FMVZ-UNESP

Médico Veterinário, graduado Universidade de Marília (Marília-SP).

Residência Médico Veterinária em Ornitopatologia na FMVZ-UNESP (Botucatu-SP).

Mestre em Ornitopatologia pelo Departamento de Clínica Veterinária da FMVZ-UNESP (Botucatu-SP).

Doutor em Ornitopatologia pelo Departamento de Clínica Veterinária da FMVZ-UNESP (Botucatu-SP).

Professor Assistente do Departamento de Clínica Veterinária da FMVZ-UNESP/Botucatu-SP

Edna Teresa de Lima, FMVZ-UNESP

Médica Veterinária, graduada pela Universidade Federal Rural de Pernambuco (Recife-PE)

Residência Médico Veterinária em Ornitopatologia na FMVZ-UNESP (Botucatu-SP)

Mestre em Ornitopatologia pelo Ornitopatologia pelo Departamento de Clínica Veterinária da FMVZ-UNESP (Botucatu-SP)

Doutora em Ornitopatologia Ornitopatologia pelo Departamento de Clínica Veterinária da FMVZ-UNESP (Botucatu-SP).

Professora Assistente do Curso de Medicina Veterinária da UFPR/Palotina-PR

Published

2011-03-31

How to Cite

ANDREATTI FILHO, R. L.; MARIETTO GONÇALVES, G. A.; OKAMOTO, A. S.; LIMA, E. T. de. COMPARISON OF DNA EXTRACTION METHODS IN POLYMERASE CHAIN REACTION FOR THE DETECTION OF Salmonella enterica SEROVAR ENTERITIDIS IN POULTRY PRODUCTS. Brazilian Animal Science/ Ciência Animal Brasileira, Goiânia, v. 12, n. 1, p. 115–119, 2011. DOI: 10.5216/cab.v12i1.3774. Disponível em: https://revistas.ufg.br/vet/article/view/3774. Acesso em: 24 nov. 2024.

Issue

Section

Veterinary Medicine