PHYSICOCHEMICAL AND MICROBIAL ANALYSIS OF FECES FROM HORSES FED DIETS CONTAINING CITRUS PULP

Authors

  • Roberta Ariboni Brandi Departamento de Zootecnia e Engenharia de Alimentos- FZEA-USP
  • Adriana Moraes de Oliveira Tribucci Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos
  • Júlio César de Carvalho Balieiro Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia- FMVZ
  • Ricardo Luiz Moro de Souza Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos- FZEA
  • Alfredo Manuel Franco Pereira Universidade de Évora
  • Rhonda M. Hoffman School of Agribusiness and Agriscience at Middle Tennessee State University in Murfreesboro

DOI:

https://doi.org/10.1590/cab17432332

Keywords:

Byproducts, Nutrition, Lactobacillus, pH.

Abstract

This study aimed to evaluate the effect of diets containing increasing levels of citrus pulp on the physicochemical and microbiological characteristics of horses feces. Five mares, at an average age of 3.5 years old and body weight of 492 ± 44.5 kg were arranged in a 5 x 5 Latin Square. The experimental diet consisted of 60% coast-cross hay and 40 % of concentrate with increasing levels of citrus pulp (0, 7, 14, 21, and 28 %). To determine the fecal pH, samples were collected directly from the floor, immediately after defecation, in the first feces of the day at 07:00 a.m., and color and fecal consistency were evaluated. For microbiological analysis, an aliquot was reserved in plastic bags, frozen, and sent to the microbiological laboratory for further analysis. Lactic acid bacteria were counted for Lactobacillus spp. and Streptococcus spp. from fecal samples under anaerobic conditions. The diet produced differences (P<0.05) in feces consistency: 98% of the animals had normal and firm stools, while 2% were loose ruminant-type feces. We observed no difference (P<0.05) for color, verifying 100% of the animals of greenish feces, normal for equines. There was no effect (P>0.05) on pH and on the number of Lactobacillus spp. and Streptococcus spp. The inclusion of up to 28% citrus pulp concentrates for horses did not promote change in the physicochemical characteristics and on the population of lactic acid-producing bacteria in feces.

Keywords: byproducts; lactobacillus; nutrition; pH.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Roberta Ariboni Brandi, Departamento de Zootecnia e Engenharia de Alimentos- FZEA-USP

Graduação em Zootecnia - Universidade Federal de Lavras- UFLA

Mestrado em Zootecnia - Universidade Federal de Lavras- UFLA

Doutorado em Zootecnia- Universidade Estadual de Maringá - UEM

Especialização em Nutrição e Alimentação de Cães e Gatos

Livre docência em nutrição de equinos

Profª. Dra. do Departamento de Zootecnia

Área: Nutrição,Alimentação, e produção de equinos e animais de companhia

Adriana Moraes de Oliveira Tribucci, Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos

Graduação em Zootencia - Universidade Estadual Paulista - UNESP Dracena

Mestrado em Zootecnia - Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos-FZEA-USP

Atua no Departamento de P&D da InVivo Nutrição e Saúde Animal.

Júlio César de Carvalho Balieiro, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia- FMVZ

Graduação em Zootecnia - Universidade Federal do Rio de Janeiro- UFRJ

Mestrado em Zootecnia- Universidade Federal de Viçosa

Doutorado em Genética e Melhoramento Genético Animal- USP

Livre docência em Métodos estatísticos aplicados a experimentação Animal e ao melhoramento genético

Prof. Associado do Departamento de Veterinária e Produção Animal - VNP

Área: Melhoramento e Métodos Estatísticos

 

Ricardo Luiz Moro de Souza, Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos- FZEA

Graduação em Medicina Veterinária- Universidade Paulista Júlio de Mesquita Filho

Mestrado em Ciências Biológicas (Microbiologia)- USP

Doutorado em Ciências Biológicas (Microbiologia)-Universidade Paulista Júlio de Mesquita Filho

Prof. Dr. do Departamento de Medicina Veterinária da FZEA

Área: Microbiologia

Alfredo Manuel Franco Pereira, Universidade de Évora

Graduação em Engenharia Zootecnica - Universidade de Èvora

Mestrado em Medicina Veterinária e Zootecnia Tropicias - Faculdade de Medicina Veterinária - UTL

Doutorado em Cinências Agrárias -Universidade de Évora

Área: comportamento e ambiência

Rhonda M. Hoffman, School of Agribusiness and Agriscience at Middle Tennessee State University in Murfreesboro

Ph.D. Animal & Poultry Sciences (Equine Nutrition), 1997. Virginia Tech, Blacksburg, VA. 
M.S. Animal & Poultry Sciences (Equine Nutrition), 1994. Virginia Tech, Blacksburg, VA 
B.S. Agriculture (Equine Science), 1992. Truman State University, Kirksville, MO.

Professor in Animal Science/Horse Science in the School of Agribusiness and Agriscience at Middle Tennessee State University in Murfreesboro.

Àrea: Nutrição e fisiologia equina

Downloads

Published

2016-10-28

How to Cite

BRANDI, R. A.; TRIBUCCI, A. M. de O.; BALIEIRO, J. C. de C.; DE SOUZA, R. L. M.; PEREIRA, A. M. F.; HOFFMAN, R. M. PHYSICOCHEMICAL AND MICROBIAL ANALYSIS OF FECES FROM HORSES FED DIETS CONTAINING CITRUS PULP. Brazilian Animal Science/ Ciência Animal Brasileira, Goiânia, v. 17, n. 4, p. 527–533, 2016. DOI: 10.1590/cab17432332. Disponível em: https://revistas.ufg.br/vet/article/view/32332. Acesso em: 6 jul. 2024.

Issue

Section

Animal Production