EFFLUENTS QUALITY DURING THE GROW-OUT PHASE OF THE AMAZON SHRIMP Macrobrachium amazonicum

Authors

  • Mayra Nogueira Caunesp-Centro de Aquicultura da Unesp - Campus Jaboticabal - SP
  • Fernanda de Rezende Pinto Universidade Federal de Pelotas (UFPel)
  • Ana Paula Nunes CAUNESP Centro de Aquicultura da Unesp - Campus Jaboticabal - SP
  • Cintia Sobue Lorenzon Guariz Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinária de Jaboticabal - FACV - UNESP
  • Luiz Augusto do Amaral Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias de Jaboticabal, FCAV-UNESP

DOI:

https://doi.org/10.5216/cab.v15i2.19521

Keywords:

Aquaculture

Abstract

In recent years shrimp culture farms have been one of the most growing sectors in aquaculture. Research has been carried out in order to establish a sustainable production maintaining profit and low environmental impact. Current investigation analyzed source and effluent water produced during the final grow-out phase of the Amazon shrimp (Macrobrachium amazonicum). Twelve natural-bottom ponds, with continuous water flow and stock density comprising 40, 60, 80 and 100 young shrimps/m2 were analyzed. The experiment design comprised totally randomized blocks with four treatments and three replications. Microbiological analyses for Escherichia coli was attempted, coupled to physical and chemical analyses for pH, temperature, total suspended solids, total nitrogen, nitrite, nitrate, biochemical oxygen demand and chemical oxygen demand of water supply and pond effluents. Results show that whereas effluent quality complied with current legal rules, there was no significant difference between supply and effluent water for the analyzed variables and between stock densities. Under the conditions investigated and the intensification of culture in the final grow-out phase up to a density of 100 young shrimps/m2, the production of M. amazonicum reveals low potential for environmental impact for the variables analyzed.

KEYWORDS: effluent; environmental impact, shrimp culture, water quality.

 

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Mayra Nogueira, Caunesp-Centro de Aquicultura da Unesp - Campus Jaboticabal - SP

Bióloga, Doutorado em Aquicultura de Águas Continentais pelo CAUNESP Centro de Aquicultura da Unesp - Campus Jaboticabal - SP

Fernanda de Rezende Pinto, Universidade Federal de Pelotas (UFPel)

Médica Veterinária (2004) pela Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias de Jaboticabal - Universidade Estadual Paulista - FCAV-UNESP, campus de Jaboticabal , mestrado (2007) e doutorado (2011) em Medicina Veterinária Preventiva pela Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias de Jaboticabal - Universidade Estadual Paulista - FCAV-UNESP, campus de Jaboticabal, atualmente é docente (professor adjunto) na Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, RS, lotada no depto. de Veterinária Preventiva da Faculdade de Veterinária, atuando na área de Saúde Pública e Saneamento.

Ana Paula Nunes, CAUNESP Centro de Aquicultura da Unesp - Campus Jaboticabal - SP

Bióloga, Mestrado em Aquicultura de Águas Continentais pelo CAUNESP Centro de Aquicultura da Unesp - Campus Jaboticabal - SP

Cintia Sobue Lorenzon Guariz, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinária de Jaboticabal - FACV - UNESP

Bióloga, mestrado em Aquicultura de Águas Continentais pelo CAUNESP - Centro de Aquicultura da Unesp, campus de Jaboticabal, atualmente é doutoranda no programa de pós graduação em Microbiologia Agropecuária da Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias de Jaboticabal, FCAV-UNESP

Luiz Augusto do Amaral, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias de Jaboticabal, FCAV-UNESP

Médico Veterinário, mestrado e doutorado em Saúde Pùblica pela USP, atualmente é docente (professor adjunto) da Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias de Jaboticabal, FCAV-UNESP, lotado no depto de Medicina Veterinária Preventiva. Área de atuação: saneamento aplicado à saúde do homem, inspeção de produtos de origam animal, qualidade da água

Published

2014-06-29

How to Cite

NOGUEIRA, M.; PINTO, F. de R.; NUNES, A. P.; GUARIZ, C. S. L.; DO AMARAL, L. A. EFFLUENTS QUALITY DURING THE GROW-OUT PHASE OF THE AMAZON SHRIMP Macrobrachium amazonicum. Brazilian Animal Science/ Ciência Animal Brasileira, Goiânia, v. 15, n. 2, p. 159–167, 2014. DOI: 10.5216/cab.v15i2.19521. Disponível em: https://revistas.ufg.br/vet/article/view/19521. Acesso em: 24 nov. 2024.

Issue

Section

Animal Production

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.