DETERMINAÇÃO DO PERFIL FÍSICO-QUÍMICO DE AMOSTRAS DE LEITE DE BÚFALAS, POR MEIO DE ANALISADORES AUTOMATIZADOS
DOI:
https://doi.org/10.5216/cab.v5i3.327Abstract
No período de janeiro de 2001 a junho de 2002, foram realizadas análises físico-químicas em amostras de leite de búfalas, de dezenove rebanhos do estado de São Paulo. Procedeu-se à determinação da contagem de células somáticas (CCS) e de componentes: gordura (G), proteína(P), lactose (L) e sólidos totais (ST) em 6.564 amostras. Os valores médios e coeficientes de variação foram, respectivamente: 6,81% e 22,60%, para G; 4,20% e 11,73%, para P;5,02% e 7,09%, para L; 17,23% e 9,53%, para ST e 137 mil células/mL e 378,15% para CCS. Esses valores poderão contribuir para o estabelecimento e o aperfeiçoamento de normas para controlar a qualidade de leite cru de búfalas. PALAVRAS-CHAVE: Búfalos, composição do leite, qualidade do leite.Downloads
Download data is not yet available.
Downloads
Published
2006-10-27
How to Cite
COELHO, K. O.; MACHADO, P. F.; COLDEBELLA, A.; CASSOLI, L. D.; CORASSIN, C. H. DETERMINAÇÃO DO PERFIL FÍSICO-QUÍMICO DE AMOSTRAS DE LEITE DE BÚFALAS, POR MEIO DE ANALISADORES AUTOMATIZADOS. Brazilian Animal Science/ Ciência Animal Brasileira, Goiânia, v. 5, n. 3, p. 167–170, 2006. DOI: 10.5216/cab.v5i3.327. Disponível em: https://revistas.ufg.br/vet/article/view/327. Acesso em: 23 nov. 2024.
Issue
Section
Veterinary Medicine
License
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g. in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).