Beverages and foods in birth and death celebrations: a study in countryside communities from Sergipe and Bahia
DOI:
https://doi.org/10.5216/ag.v13i2.54416Abstract
It is possible to find in some Brazilian countryside communities cultural aspects that are rooted in the way of living of these peoples which perpetuate their traditions and identify specificities that were experienced on important moments of their history. These moments are celebrated and shared among family members, neighbors and friends. These social subjects build their memories, representations and stories from their relations with the activities and inheritances divided in their gatherings for long and short periods of time inside the countryside. Based on the understanding of this topic, this study aims to analyze the symbolic dimension of foods and beverages on birth and death celebrations in countryside communities from the states of Sergipe and Bahia. Besides the theoretical review, interviews were also performed in countryside communities from those states from May 2016 to January 2017. Although there is not any explicit relation among these social groups, we could realize a series of similarities in their way of celebrate, and also the preparing of foods and beverages that are part of these rituals perpetuated throughout generations.
Keywords: Countryside communities; Beverages and foods; Birth and death celebrations.
Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Os autores não serão remunerados pela publicação de trabalhos na Revista Ateliê Geográfico. Além disso, os conteúdos publicados são de inteira e exclusiva responsabilidade de seus autores, ainda que reservado aos editores o direito de proceder a ajustes textuais e de adequação às normas da publicação.
- Autores têm permissão e são estimulados a divulgar seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal), já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).