Physicochemical and sensorial quality of banana genotypes

Authors

  • Ronielli Cardoso Reis Embrapa Mandioca e Fruticultura
  • Eliseth de Souza Viana Embrapa Mandioca e Fruticultura
  • Jaciene Lopes de Jesus Embrapa Mandioca e Fruticultura
  • Tâmara Maria de Souza Santos Universidade Federal do Recôncavo da Bahia.
  • Naiara Almeida de Oliveira Universidade Federal do Recôncavo da Bahia.

Keywords:

Musa spp., fruit quality, banana plant breeding.

Abstract

Despite the diversity of banana varieties in Brazil, only a few cultivars have the proper agronomic traits and fruit quality for commercial exploitation. This study aimed at evaluating the physicochemical traits and sensorial acceptance of banana genotypes, in order to identify those with potential for commercial growing. Six improved banana genotypes were assessed (BRS Maravilha, PC 0101, FHIA 18, TM 2803, YB 4203 and BRS Caipira), as well as three commercial cultivars (Grand Naine, Pacovan and Prata Anã). Analyses of peel and pulp color, peel thickness, pulp yield, moisture, pH, soluble solids, titratable acidity, total carotenoids and sensorial acceptance were performed. The BRS Maravilha, FHIA 18, YB 4203 and BRS Caipira genotypes presented physicochemical traits similar to the Grand Naine, Pacovan and Prata Anã commercial cultivars. The BRS Maravilha and TM 2803 genotypes had sensorial acceptance similar to the Prata Anã and Grand Naine cultivars, and are therefore promising for commercial growing, with the advantage of being resistant to the black Sigatoka and Panama disease.

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Author Biographies

Ronielli Cardoso Reis, Embrapa Mandioca e Fruticultura

Pesquisadora da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Atua na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Análise Sensorial de Alimentos e Bebidas, Processamento de Frutas e Alimentos Funcionais. Pesquisas realizadas com os seguintes temas: análise sensorial, compostos bioativos, processamento e conservação de frutas.

Eliseth de Souza Viana, Embrapa Mandioca e Fruticultura

Pesquisadora da Embrapa Mandioca e Fruticultura, na área Segurança Alimentar, Nutrição e Saúde onde desenvolve pesquisa na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos com as fruteiras banana, mamão, umbu e abacaxi.

Jaciene Lopes de Jesus, Embrapa Mandioca e Fruticultura

Analista do Laboratório de Ciência e Tecnologia de Alimentos da Embrapa Mandioca e Fruticultura.

Tâmara Maria de Souza Santos, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia.

Granduanda em Biologia na Universidade Federal do Recôncavo da Bahia - UFRB. Bolsista IC - CNPq atuando na área de Ciências e Tecnologia de Alimentos.

Naiara Almeida de Oliveira, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia.

Estudante do Curso de Licenciatura em Biologia na Universidade Federal do Recôncavo da Bahia. Bolsista FAPESB da Embrapa Mandioca e Fruticultura.

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Published

2016-04-27

How to Cite

REIS, R. C.; VIANA, E. de S.; JESUS, J. L. de; SANTOS, T. M. de S.; OLIVEIRA, N. A. de. Physicochemical and sensorial quality of banana genotypes. Pesquisa Agropecuária Tropical [Agricultural Research in the Tropics], Goiânia, v. 46, n. 1, p. 89–95, 2016. Disponível em: https://revistas.ufg.br/pat/article/view/39553. Acesso em: 21 nov. 2024.

Issue

Section

Research Article