Protein yield and mineral contents in Pereskia aculeata under high-density planting system

Authors

  • Maria Regina de Miranda Souza EPAMIG - Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais - Pesquisador
  • Paulo Roberto Gomes Pereira Universidade Federal de Viçosa - Viçosa - MG
  • Rafael Gustavo Faria Pereira Universidade Federal de Viçosa - Viçosa - MG
  • Ivan de Paiva Barbosa Universidade Federal de Viçosa - Viçosa - MG
  • Maria Cristina Baracat-Pereira Universidade Federal de Viçosa - Viçosa - MG

Abstract

The development of technologies to increase the yield of Pereskia aculeata Mill. may contribute to its market insertion as an excellent source of protein. This study aimed to assess the influence of plant density on protein yield and mineral contents of P. aculeata leaves and branches. The experiment consisted of five treatments (1 plant m-², 5 plants m-², 10 plants m-², 25 plants m-² and 50 plants m-²), in three blocks. Eight consecutive harvests were obtained over 12 months, and 10 plants m-² was considered the best density, with yields of 144.0 t ha-1 year-1, 25.6 t ha-1 year-1, 310.8 t ha-1 year-1 and 58.3 t ha-1 year-1, respectively for leaf fresh and dry matter, and branch fresh and dry matter. The average leaf protein content (22.4 %) was not influenced by plant density. The estimated total protein yields were 5,759 kg ha-1 year-1 and 9,035.3 kg ha-1 year-1, respectively in the leaves and branches with leaves. The high-density system with 10 plants m-2 in successive harvests is a fast way to produce large amounts of vegetable protein and mineral-rich leaves per area and time for human and animal feeding.

KEYWORDS: Pereskia aculeata Mill., non-conventional vegetables, vegetable protein, functional food.

 

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Author Biographies

Maria Regina de Miranda Souza, EPAMIG - Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais - Pesquisador

Pesquisadora da EPAMIG - Unidade Regional da Zona da Mata - Área de  Atuação:  Prospecção e produção de plantas tradicionais.  Graduada em Engenharia Agrícola e Agronomia pela Universidade Federal de Viçosa (1986/1988). MS em Extensão Rural e DSc em Fitotecnia. Tem experiência em extensão rural, desenvolvimento local e plantas tradicionais locais, em especial hortaliças não convencionais – HNC. Vem se dedicando desde 2008 ao estudo sobre hortaliças não convencionais, em especial do ora-pro-nobis, cultivo, componentes nutricionais, medicinais e funcionais, mercado, desenvolvimento de produtos e compostos, pesquisa e extensão. Orojeto Feira com Ciência: Produção consumo e comercialização de alimentos e produtos da tradição popular.

Paulo Roberto Gomes Pereira, Universidade Federal de Viçosa - Viçosa - MG

D

DT Scholarship 2006 - 2018. Graduation in Agronomy from the Federal University of Viçosa (1983), Master in Agricultural Microbiology / Soil from the Federal University of Viçosa - UFV (1986) and PhD in Agronomy (Soils and Plant Nutrition) from UFV (1992) . He has been a Professor at UFV- Dep. Fitotecnia since 1991. Coordinator of the Disciplines Mineral Nutrition of Plants for Graduate Studies and Olericulture for Agronomy. Professor of the Discipline Mineral Nutrition of Plants for Graduation. Research and development lines of products and processes: nitrogen, diagnosis, fertilization and product quality; commercial and residential hydroponics with an emphasis on urban agriculture for food security.

Consultant of scientific journals and research funding agencies and innovation agencies. Ad hoc consultant for CNPq of several proposals for DT scholarship since 2006. Ad hoc consultant Inova Talento Program IEL / CNPq / RHAE 2017.

Rafael Gustavo Faria Pereira, Universidade Federal de Viçosa - Viçosa - MG

Engenheiro agrônomo e mestre em Fitotecnia (Produção Vegetal) pela Universidade Federal de Viçosa (2013, 2016), com experiência profissional em assessoria à execução do PNAE pelo CECANE UFG. Estagiário, Bolsista de Iniciação Científica e Bolsista de Apoio Técnico na EPAMIG na área de hortaliças não convencionais Projeto “Feira com Ciência: Produção, Consumo e Comercialização de alimentos e produtos da tradição popular”. Experiência na área de Fitotecnia e Extensão rural, com ênfase em manejo e tratos culturais de hortaliças, adubação e cultivo orgânico e agroecológico, agrobiodiversidade, ensino em agroecologia para educação básica, PNAE, agricultura familiar, metodologias participativas.

Maria Cristina Baracat-Pereira, Universidade Federal de Viçosa - Viçosa - MG

Graduada em Engenharia Química pela Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP, 1985), Mestre em Microbiologia Agrícola pela Universidade Federal de Viçosa (UFV/1990), Doutora em Bioquímica pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG/2000) e Pós-Doutora em Bioinformática Aplicada a Proteínas e Peptídeos pela Universidade Federal de Minas Gerais. Professora Titular na UFV, atua integrando conhecimentos de sua formação em Engenharia Química, Microbiologia, Bioquímica e Bioinformática, para o estudo de proteínas e peptídeos e suas aplicações

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Published

2020-06-10

How to Cite

SOUZA, M. R. de M.; GOMES PEREIRA, P. R. .; FARIA PEREIRA, R. G. .; BARBOSA, I. de P. .; BARACAT-PEREIRA, M. C. . Protein yield and mineral contents in Pereskia aculeata under high-density planting system. Pesquisa Agropecuária Tropical [Agricultural Research in the Tropics], Goiânia, v. 50, p. e62365, 2020. Disponível em: https://revistas.ufg.br/pat/article/view/62365. Acesso em: 19 dec. 2024.

Issue

Section

Research Article