Physiological characteristics of grapevine under irrigation and fertilization management

Authors

  • Victor Pimenta Martins de Andrade Engenheiro Agrônomo do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sertão Pernambucano (IF Sertão-PE), campus Santa Maria da Boa Vista.
  • José Aliçandro Bezerra da Silva Universidade Federal do Vale do São Francisco
  • José Sebastião Costa de Souza Professor do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sertão Pernambucano, campus Petrolina Zona Rural, Petrolina/PE.
  • Fábio Freire Oliveira Professor do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sertão Pernambucano, campus Petrolina Zona Rural, Petrolina/PE.
  • Welson Lima Simões Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa Semiárido

Keywords:

Vitis vinifera L., gas exchange, humic substances.

Abstract

The viticulture in the semiarid region of Brazil stands out in the country due to the expansion of its cultivated area and increased production, especially in the sub-mid São Francisco Valley. However, the supplying of water and an efficient replacement of nutrients to the soil are essential for these crops, due to the intrinsic climatic conditions of this region, such as low rainfall and high evapotranspiration. This study aimed at evaluating the physiological characteristics of ‘Itália’ grapevine (Vitis vinifera L.) under irrigation and fertilization management. The experiment was conducted in a randomized block design, with four replications, in a split-plot arrangement, with four irrigation water depths (0.75, 1.00, 1.25 and 1.5 times the crop coefficient) in the plots and four fertilizer rates (100 %, 75 %, 50 % and 25 %, based on the recommended fertilizer rates for this crop) in the subplots, with addition of organic compounds. The leaf water potential, leaf chlorophyll content, relative water content, photosynthesis, stomatal conductance, internal CO2 partial pressure, leaf temperature and biomass accumulation in the berries were evaluated. The highest leaf chlorophyll contents were found in treatments with fertilizer rates of 70-85 %. Stomatal conductance decreased with the increasing irrigation water depths, thus reducing the internal CO2 partial pressure and increasing the leaf temperature and air vapor pressure deficit. The reduction of 25 % in the conventional fertilization and irrigation of 135 % of the recommended coefficient resulted in the highest average weight of berries. The highest yields were obtained with the lowest irrigation water depths and fertilizer rates of 50-65 %.

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Author Biographies

Victor Pimenta Martins de Andrade, Engenheiro Agrônomo do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sertão Pernambucano (IF Sertão-PE), campus Santa Maria da Boa Vista.

Graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade do Estado da Bahia. Mestre em Engenharia Agrícola pela UNIVASF, subárea de pesquisa: Engenharia de Água e Solo.

Engenheiro Agrônomo do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sertão Pernambucano (IF Sertão-PE), campus Santa Maria da Boa Vista.

José Aliçandro Bezerra da Silva, Universidade Federal do Vale do São Francisco

Universidade Federal do Vale do São Francisco. Vinculado como professor nos colegiados: Graduação em Engenharia Agrícola e Ambiental e Colegiado de Pos-Graduação em Engenharia Agrícola.

Área de atuação: Fisiologia do Crescimento e desenvolvimento de plantas, fisiologia do estresse, Ecofisiologia da produção

José Sebastião Costa de Souza, Professor do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sertão Pernambucano, campus Petrolina Zona Rural, Petrolina/PE.

Graduação (2007), mestrado (2009) e doutorado (2012) em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Campina Grande. Atualmente é professor do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sertão Pernambucano, campus Petrolina Zona Rural, Petrolina/PE. Tem experiência na área de Engenharia Agrícola, com ênfase em Irrigação e Drenagem, atuando principalmente com informatização voltada a projetos e manejo de irrigação.

Fábio Freire Oliveira, Professor do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sertão Pernambucano, campus Petrolina Zona Rural, Petrolina/PE.

Graduação em Licenciatura em Ciências Agrícolas pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (2002) Mestrado em Agronomia (Ciências do Solo) pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (2005). Doutorado em Técnicas Energéticas e Nucleares/Fertilidade de Solos, DEN-UFPE (2009). Atualmente é professor efetivo do IF SERTÃO-PE, Coordenador Adjunto do PRONATEC e Coordenador do Centro Vocacional Tecnológico em Agroecologia do IF SERTÃO-PE. 

Welson Lima Simões, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa Semiárido

Graduação em Agronomia pela Universidade Federal da Bahia (2002), mestrado em Engenharia Agrícola (Irrigação e Drenagem) pela Universidade Federal de Lavras (2004) e doutorado em Engenharia Agrícola (Irrigação e Drenagem) pela Universidade Federal de Viçosa (2007). Atualmente é pesquisador da Embrapa Semi-Árido na área de Irrigação e Drenagem. Tem experiência em irrigação e fertirrigação de fruteiras tropicais, salinidade, bioenergia e variabilidade espacial.

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Published

2017-12-13

How to Cite

MARTINS DE ANDRADE, V. P.; BEZERRA DA SILVA, J. A.; COSTA DE SOUZA, J. S.; OLIVEIRA, F. F.; SIMÕES, W. L. Physiological characteristics of grapevine under irrigation and fertilization management. Pesquisa Agropecuária Tropical [Agricultural Research in the Tropics], Goiânia, v. 47, n. 4, p. 390–398, 2017. Disponível em: https://revistas.ufg.br/pat/article/view/48640. Acesso em: 17 may. 2024.

Issue

Section

Research Article