EFFECT OF RINSING SOLUTIONS FOR REMOVING MANCOZEB RESIDUES IN TABLE TOMATOES

Authors

  • Márcia Regina Ribeiro Alves Universidade Federal de Goiás
  • Maria Célia Lopes Torres Universidade federal de Goiás
  • Nilda de Fátima Ferreira Soares Universidade Federal de Viçosa
  • Nathália Ramos Melo Universidade Federal de Viçosa
  • Robson Maia Geraldine Universidade federal de Goiás
  • Eduardo Seiti Gomide Mizubuti Universidade federal de Viçosa
  • Míriam Fontes Araujo Silveira Universidade Federal de Goiás

Keywords:

Fungicides, dithiocarbamates, Lycopersicum esculentum Mill

Abstract

Fungicides are the pesticides most widely used for tomato cultivation, mainly dithiocarbamates. The objective of this research was to study the efficiency of dithiocarbamate mancozeb removal from table tomatoes, through rinsing processes. Analyses of tomato acidity, brix, water activity, pH, and manganese content were carried out. After rinsing tomatoes with drinking water and solutions of vinegar (made from alcohol), sodium bicarbonate, and dihidrated sodium dichloroisocyanurate, mancozeb levels were assessed in skin and whole fruit, by quantifying the manganese content present in the samples. It was observed that the rinsing processes reduced significantly the amount of residues in the tomatoes. The reduction of mancozeb was higher in the skin, where it can be found in its highest concentration. Treatments using drinking water and sodium bicarbonate solution removed over 61% of the residues present in tomatoes skin.

KEY-WORDS: Fungicides; dithiocarbamates; Lycopersicum esculentum Mill.

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Author Biographies

Márcia Regina Ribeiro Alves, Universidade Federal de Goiás

     Aluna do Programa de Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos -UFG

Maria Célia Lopes Torres, Universidade federal de Goiás

Professora da Escola de Agronomia e Engenharia de Alimentos, Setor de Tecnologia de Alimentos- Área: Ciência e Tecnologia de Alimentos

Nilda de Fátima Ferreira Soares, Universidade Federal de Viçosa

Professora do Departamento de Tecnologia de Alimentos/Universidade Federal de Viçosa-Área: Ciência e Tecnologia de Alimentos

Nathália Ramos Melo, Universidade Federal de Viçosa

Bolsita Pós-Doutor no Deparatamento de Tecnologia de Alimentos-Universidade Federal de Viçosa-Área- Ciência e Tecnologia de Alimentos

Robson Maia Geraldine, Universidade federal de Goiás

Professor da Escola de Agronomia e Engenharia de Alimentos, Setor de Tecnologia de Alimentos- Área: Ciência e Tecnologia de Alimentos

Eduardo Seiti Gomide Mizubuti, Universidade federal de Viçosa

Professor do Departamento de Fitopatologia da Universidade Federal de Viçosa

Míriam Fontes Araujo Silveira, Universidade Federal de Goiás

Professora da Escola de Agronomia e Engenharia de Alimentos, Setor de Tecnologia de Alimentos- Área: Ciência e Tecnologia de Alimentos

Published

2010-04-05

How to Cite

ALVES, M. R. R.; TORRES, M. C. L.; SOARES, N. de F. F.; MELO, N. R.; GERALDINE, R. M.; MIZUBUTI, E. S. G.; SILVEIRA, M. F. A. EFFECT OF RINSING SOLUTIONS FOR REMOVING MANCOZEB RESIDUES IN TABLE TOMATOES. Pesquisa Agropecuária Tropical [Agricultural Research in the Tropics], Goiânia, v. 40, n. 1, p. 96–101, 2010. Disponível em: https://revistas.ufg.br/pat/article/view/4593. Acesso em: 22 nov. 2024.

Issue

Section

Food Science and Technology