Antioxidant activity of rice plants sprayed with herbicides

Authors

  • Marcos André Nohatto Universidade Federal de Pelotas
  • Dirceu Agostinetto Universidade Federal de Pelotas
  • Ana Claudia Langaro Universidade Federal de Pelotas
  • Claudia de Oliveira Universidade Federal de Pelotas
  • Queli Ruchel Universidade Federal de Pelotas

Keywords:

Oryza sativa, oxidative stress, phytotoxicity.

Abstract

Understanding the physiological defense behavior of plants subjected to herbicide application may help to identify products with higher or lower capacity to cause oxidative stress in crops. This study aimed at evaluating the effect of herbicides in the antioxidant activity of rice plants. The experimental design was completely randomized, with six replications. Treatments consisted of the herbicides bentazon (photosystem II inhibitor; 960 g ha-1), penoxsulam (acetolactate synthase inhibitor; 60 g ha-1), cyhalofop-butyl (acetyl coenzyme-A carboxylase inhibitor; 315 g ha-1) and a control. After the herbicides application, samples of rice shoots were collected at 12, 24, 48 and 96 hours after application (HAA). The components evaluated were hydrogen peroxide (H2O2), lipid peroxidation and activity of the antioxidant enzymes superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT). Bentazon (up to 24 HAA) and penoxsulam (48 and 96 HAA) reduced the CAT activity. Moreover, these herbicides increased the levels of H2O2, lipid peroxidation and SOD activity, indicating a condition of oxidative stress in rice plants. The cyhalofop-butyl herbicide did not alter the antioxidant activity, showing that it causes less stress to the crop.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Marcos André Nohatto, Universidade Federal de Pelotas

Engenherio Agrônomo

Mestre em Fitossanidade, Doutorando do Programa de Pós-Gradução em Fitossanidade

Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel

Universidade Federal de Pelotas

Dirceu Agostinetto, Universidade Federal de Pelotas

Engenheiro Agrônomo

Doutor em Fitotecnia

Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel

Universidade Federal de Pelotas

 

Ana Claudia Langaro, Universidade Federal de Pelotas

Engenheria Agrônoma

Mestranda do Programa de Pós-Gradução em Fitossanidade

Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel

Universidade Federal de Pelotas

Claudia de Oliveira, Universidade Federal de Pelotas

Engenheria Agrônoma

Mestre em Fitossanidade, Doutoranda do Programa de Pós-Gradução em Fitossanidade

Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel

Universidade Federal de Pelotas

Queli Ruchel, Universidade Federal de Pelotas

Engenheria Agrônoma

Mestre em Fitossanidade, Doutoranda do Programa de Pós-Gradução em Fitossanidade

Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel

Universidade Federal de Pelotas

Downloads

Published

2016-03-28

How to Cite

NOHATTO, M. A.; AGOSTINETTO, D.; LANGARO, A. C.; OLIVEIRA, C. de; RUCHEL, Q. Antioxidant activity of rice plants sprayed with herbicides. Pesquisa Agropecuária Tropical [Agricultural Research in the Tropics], Goiânia, v. 46, n. 1, p. 28–34, 2016. Disponível em: https://revistas.ufg.br/pat/article/view/38011. Acesso em: 21 nov. 2024.

Issue

Section

Research Article