Physical-chemical and sensorial evaluation of improved genotypes of papaya fruits

Authors

  • Eliseth de Souza Viana Embrapa Mandioca E Fruticultura, Laboratório de Ciência e Tecnologia de Alimentos.
  • Ronielli Cardoso Reis Embrapa Mandioca e Fruticultura
  • Siomara Costa Santana da Silva Universidade Estadual de Feira de Santana
  • Taís Teixeira das Neves Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • Jaciene Lopes de Jesus Embrapa Mandioca e Fruticultura

Keywords:

Carica papaya L., physical-chemical characterization, genetic breeding.

Abstract

The sustainability and expansion of the papaya crop depends on the development of genotypes with superior quality to satisfy the demands of farmers. This study aimed at evaluating the physical-chemical and sensorial characteristics of papaya fruits in order to identify new genotypes with potential for the market. Fruits from improved genotypes of the Solo (L60, L47-05, L47-08 and H54.78) and Formosa (L33 and H36.45) groups, as well as the commercial varieties Tainung nº 1 and Sunrise Solo were evaluated. Analyses of pulp yield, weight, length, diameter (fruit and internal cavity), pulp firmness and color, besides sensorial evaluation, were performed. The L47-05 and L47-08 breeding lines from the Solo group had the highest values for fruit weight (838.30 g and 803.94 g, respectively) and firmness (8.35 kgf cm-2 and 7.74 kgf cm-2, respectively), showing to be more resistant to mechanical damage. The Tainung nº 1 cultivar presented the highest values for weight (842.77 g), length (20.76 cm) and diameter (9.70 cm). Genotypes from the Solo group (L47-05, L47-08 and H54.78) and the Sunrise Solo control showed soluble solids content above 14 ºBrix. The sensory acceptance of the H54.78 hybrid was statistically equal to the Sunrise Solo control for all assessed sensory attributes. The H36.45 and L33 genotypes (Formosa group) were also statistically equal to the Tainung nº 1 control for all assessed sensory attributes. Based on fruit quality, the H54.78 (Solo group) and the H36-45 and L33 (Formosa group) genotypes are the most promising for the market and can compete with the Sunrise Solo and Tainung nº 1 commercial cultivars.

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Author Biographies

Eliseth de Souza Viana, Embrapa Mandioca E Fruticultura, Laboratório de Ciência e Tecnologia de Alimentos.

Doutora e Mestre em Microbiologia Agrícola pela Universidade Federal de Viçosa (área de concentração: microbiologia de alimentos) e graduada em Economia Doméstica pela mesma instituição. Atualmente é Pesquisadora do Centro Nacional de Pesquisa em Mandioca e Fruticultura (Embrapa), na área Segurança Alimentar, Nutrição e Saúde onde desenvolve pesquisa na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos com as fruteiras banana, mamão, umbu e abacaxi.

Ronielli Cardoso Reis, Embrapa Mandioca e Fruticultura

Doutora em Ciência e Tecnologia de Alimentos (2007), Mestre em Ciência e Tecnologia de Alimentos (2002) e Engenheira de Alimentos pela Universidade Federal de Viçosa (2000). Pesquisadora da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Atuação na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Análise Sensorial de Alimentos e Bebidas, Processamento de Frutas e Alimentos Funcionais. Pesquisas realizadas com os seguintes temas: análise sensorial, compostos bioativos, processamento e conservação de frutas.

Siomara Costa Santana da Silva, Universidade Estadual de Feira de Santana

Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Estadual de Feira de Santana (2006), especialização em Gestão da Inovação tecnológica (2012) e Mestrado em Ciência dos Alimentos (2013). Atualmente é Tec. Universitário da Universidade Estadual de Feira de Santana atuando no Laboratório de Desenvolvimento de Novos Produtos e no de Análises Físicas de Alimentos do curso de Engenharia de Alimentos. Empresária no ramo de treinamento e consultoria para de indústria de alimentos e afins. Responsável Técnica por Indústrias de Alimentos. Conselheira suplente do CREA-Ba.

Taís Teixeira das Neves, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Graduanda de Licenciatura em Biologia pela Universidade Federal do Recôncavo da Bahia.

Jaciene Lopes de Jesus, Embrapa Mandioca e Fruticultura

Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Estadual de Feira de Santana (2006) e mestranda em Engenharia Química pela Universidade Federal da Bahia (2014). Atualmente é analista da Embrapa Mandioca e Fruticultura (2009).

Published

2015-09-15

How to Cite

VIANA, E. de S.; REIS, R. C.; SILVA, S. C. S. da; NEVES, T. T. das; JESUS, J. L. de. Physical-chemical and sensorial evaluation of improved genotypes of papaya fruits. Pesquisa Agropecuária Tropical [Agricultural Research in the Tropics], Goiânia, v. 45, n. 3, p. 297–303, 2015. Disponível em: https://revistas.ufg.br/pat/article/view/35008. Acesso em: 3 jul. 2024.

Issue

Section

Food Science and Technology