Fertilization management in bean crop under organic production system

Authors

  • Leandro Barradas Pereira Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (Unesp), Departamento de Fitotecnia, Tecnologia de Alimentos e Socioeconomia, Ilha Solteira, SP, Brasil.
  • Orivaldo Arf Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (Unesp), Departamento de Fitotecnia, Tecnologia de Alimentos e Socioeconomia, Ilha Solteira, SP, Brasil.
  • Neli Cristina Belmiro dos Santos Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios (APTA), Pólo Regional do Extremo Oeste, Andradina, SP, Brasil.
  • Aline Estela Zini de Oliveira Escola Técnica Estadual Sebastiana Augusta de Moraes, Andradina, SP, Brasil.
  • Lauro Kenji Komuro Escola Técnica Estadual Sebastiana Augusta de Moraes, Andradina, SP, Brasil.

Keywords:

Phaseolus vulgaris L., organic fertilizer, cattle residues.

Abstract

Nowadays the food production systems tend to include the sustainable management of soil and water. One of the main obstacles to the organic cultivation of common bean is the fertilization management. This study aimed to evaluate doses of organic fertilizer containing slaughterhouse residues (1.0 t ha-1, 1.5 t ha-1, 2.0 t ha-1 and 2.5 t ha-1). The experimental design was randomized blocks in a 4x2x2 factorial scheme, with 16 treatments and 4 replications. Plant dry weight; foliar diagnose; initial and final plant population; number of pods per plant, grains per plant and grains per pod; 1000-grain weight; and grain yield were evaluated. It was concluded that the methods and time of organic fertilizer application do not affect the production components and yield in common bean. The dose of 2.5 t ha-1 of organic fertilizer provided the highest common bean yield in 2012, but it did not express its maximum production capacity.

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Author Biographies

Leandro Barradas Pereira, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (Unesp), Departamento de Fitotecnia, Tecnologia de Alimentos e Socioeconomia, Ilha Solteira, SP, Brasil.

Aluno de pós-graduação em Agronomia (Doutorado), Departamento de Fitotecnica, Tecnologia de Alimentos e Sócio-economia. Área de atuação Fitotecnia (Produção vegetal)

Orivaldo Arf, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (Unesp), Departamento de Fitotecnia, Tecnologia de Alimentos e Socioeconomia, Ilha Solteira, SP, Brasil.

Professor Titular, Departamento de Fitotecnica, Tecnologia de Alimentos e Sócio-economia. Área de atuação Fitotecnia (Produção vegetal)

Neli Cristina Belmiro dos Santos, Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios (APTA), Pólo Regional do Extremo Oeste, Andradina, SP, Brasil.

Pesquisadora Científica do Pólo Regional Extremo Oeste/APTA de Andradina

Aline Estela Zini de Oliveira, Escola Técnica Estadual Sebastiana Augusta de Moraes, Andradina, SP, Brasil.

Docente da Escola Técnica Estadual de Andradina (Centro Paula Souza)

Lauro Kenji Komuro, Escola Técnica Estadual Sebastiana Augusta de Moraes, Andradina, SP, Brasil.

Aluno de pós-graduação em Agronomia (Doutorado), Departamento de Fitotecnica, Tecnologia de Alimentos e Sócio-economia. Área de atuação Fitotecnia (Produção vegetal)

Published

2015-02-27

How to Cite

PEREIRA, L. B.; ARF, O.; SANTOS, N. C. B. dos; OLIVEIRA, A. E. Z. de; KOMURO, L. K. Fertilization management in bean crop under organic production system. Pesquisa Agropecuária Tropical [Agricultural Research in the Tropics], Goiânia, v. 45, n. 1, p. 29–38, 2015. Disponível em: https://revistas.ufg.br/pat/article/view/28018. Acesso em: 22 dec. 2024.

Issue

Section

Crop Science