Spatial variability of aggregate stability and carbon stock in Cambisol and Argisol

Authors

  • Leandro Coutinho Alho Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Instituto de Educação, Agricultura e Ambiente, Humaitá, AM, Brasil.
  • Milton César Costa Campos Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Instituto de Educação, Agricultura e Ambiente, Humaitá, AM, Brasil.
  • Douglas Marcelo Pinheiro da Silva Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Instituto de Educação, Agricultura e Ambiente, Humaitá, AM, Brasil.
  • Bruno Campos Mantovanelli Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Instituto de Educação, Agricultura e Ambiente, Humaitá, AM, Brasil.
  • Zigomar Menezes de Souza Universidade Estadual de Campinas (Unicamp), Faculdade de Engenharia Agrícola, Campinas, SP, Brasil.

Keywords:

Soil structure, landscape forms, Amazon Forest.

Abstract

The advancement of agricultural activities without considering the soil structural conditions ceases at the expense of those environments. This study aimed at evaluating the spatial variability of aggregate stability, bulk density, total organic carbon (TOC) and carbon stock in areas of natural grassland and forest, in the region of Humaitá, Amazonas State, Brazil. The soils were sampled at the crossing points of a grid with 70 m x 70 m, at regular intervals of 10 m, at the depths of 0.0-0.05 m, 0.05-0.10 m and 0.10-0.20 m, totaling 64 samples per depth. The results of the geostatistical analysis showed spatial dependence of attributes. The smaller ranges resulted from the constant variations in the relief of the natural grassland area. The mean values for mean weight diameter (MWD) and TOC were respectively around 3.0 mm and 29.0 g kg-1 of the surface layer, similarly to natural grassland and forest areas, confirming the proportional correlation between TOC and MWD. However, the bulk density greater than 1.40 kg dm-3 expresses the inefficiency of soil structural functions in the natural grassland area. The carbon stock contents at the different depths were more favored by TOC than by the different densification levels of the soils evaluated.

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Author Biographies

Leandro Coutinho Alho, Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Instituto de Educação, Agricultura e Ambiente, Humaitá, AM, Brasil.

É mestre em agronomia pela Universidade Federal do Amazonas-UFAM, pesquisador bolsista da Fundação de Amparo à pesquisa do Estado do Amazonas-FAPEAM, densenvolvendo atividades no Instituto de Edução, Agricultura e Ambiente-IEEA/UFAM.

Milton César Costa Campos, Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Instituto de Educação, Agricultura e Ambiente, Humaitá, AM, Brasil.

É Professor Adjunto II do Instituto de Educação, Agricultura e Ambiente da Universidade Federal do Amazonas. Orienta no Programa de Pós-Graduação em Agronomia Tropical/UFAM e Programa de Pós-Graduação em Ciência, Inovação e Tecnologia para a Amazônia/UFAC. Foi Diretor do Núcleo Regional Amazônia ligado a SBCS gestão 2011-2013. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Ciência do Solo, atuando principalmente nos seguintes temas: Gênese e Morfologia do Solo; Relação Solo-Paisagem e Mineralogia do Solo.

Douglas Marcelo Pinheiro da Silva, Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Instituto de Educação, Agricultura e Ambiente, Humaitá, AM, Brasil.

É graduado em agronomia pela Universidade Federal do Amazonas e estudante de mestrado do Programa de Pós-Graduação em Agronomia Tropical da Universidade Federal do Amazonas.

Bruno Campos Mantovanelli, Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Instituto de Educação, Agricultura e Ambiente, Humaitá, AM, Brasil.

É estudante de Agronomia pela Universidade Federal do Amazonas, bolsista de iniciação científica, trabalhando com os seguintes temas: Qualidade química e física do solo e geoestatística.

Zigomar Menezes de Souza, Universidade Estadual de Campinas (Unicamp), Faculdade de Engenharia Agrícola, Campinas, SP, Brasil.

É Professor Doutor da Universidade Estadual de Campinas (Faculdade de Engenharia Agrícola). Está autuando na área de Engenharia Agrícola com ênfase em Física do Solo e Manejo e Conservação do Solo, nas seguintes áreas de pesquisa: agricultura de precisão, cana-de-açúcar, atributos do solo, variabilidade espacial e mecânica do solo.

Published

2014-08-11

How to Cite

ALHO, L. C.; CAMPOS, M. C. C.; SILVA, D. M. P. da; MANTOVANELLI, B. C.; SOUZA, Z. M. de. Spatial variability of aggregate stability and carbon stock in Cambisol and Argisol. Pesquisa Agropecuária Tropical [Agricultural Research in the Tropics], Goiânia, v. 44, n. 3, p. 246–254, 2014. Disponível em: https://revistas.ufg.br/pat/article/view/25693. Acesso em: 17 jul. 2024.

Issue

Section

Soil Science