Hygroscopicity of Anacardium othonianum Rizz. seeds

Authors

  • Graciene de Souza Caetano Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano (IF Goiano)
  • Kelly Aparecida de Sousa Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano (IF Goiano)
  • Osvaldo Resende Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano (IF Goiano)
  • Juliana de Fátima Sales Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano (IF Goiano)
  • Lílian Moreira Costa Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano (IF Goiano)

Keywords:

Desorption isotherms, hygroscopic equilibrium, isosteric heat of desorption, Brazilian Savannah native fruits.

Abstract

Studies on conservation and exploitation of the Brazilian Savannah native species are essential to technologies that lead to the rational exploitation of these products. This study aimed at determining the desorption isotherms of Anacardium othonianum seeds for different temperature and water activity conditions, as well as adjusting different mathematical models to the experimental data, by selecting the one that best represents the phenomenon. The hygroscopicity was determined with the aid of the gravity static method, for temperatures of 25ºC, 30ºC, 35ºC and 40ºC and water activity between 0.12 and 0.89 (decimal). It was observed that the equilibrium moisture content decreased while the temperature increased, for the same water activity, similarly to what happens with hygroscopic products. The Chung-Pfost model reached the highest determination coefficient and the lowest values ??for relative average error, estimated medium error and chi-square test, being the one selected to predict the hygroscopic equilibrium of Anacardium othonianum seeds. The isosteric heat increased, while the moisture content decreased, i.e., it increased the energy required to remove water, varying from 4,586.35 kJ kg-1 to 2,572.7 kJ kg-1, for the moisture content of 1.76-6.56 (d.b. %).

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Graciene de Souza Caetano, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano (IF Goiano)

Graduada em Licenciatura Plena em Biologia pela Universidade de Rio verde - FESURV. Mestranda em Ciências Agrárias - Pós Graduação Strictu sensu pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano - Campus Rio Verde.

Kelly Aparecida de Sousa, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano (IF Goiano)

Tecnologa em Produção de Grãos- IFGoiano- Campus Rio Verde

Mestranda em Ciências Agrárias -IFGoiano- Campus Rio Verde

Laboratorio Pós-Colheita de Produtos Vegetais-IFGoiano- Campus Rio Verde

Osvaldo Resende, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano (IF Goiano)

Possui graduação em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Lavras (2000), mestrado em Ciências dos Alimentos pela Universidade Federal de Lavras (2003) e doutorado em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Viçosa (2006). Atualmente é Revisor Técnico de diversos periódicos científicos; e professor do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano (IFGoiano - Campus Rio Verde). É coordenador institucional do PIBIC/CNPq do IFGoiano - Campus Rio Verde. Tem experiência na área de Engenharia Agrícola, com ênfase em Armazenamento de Produtos Agrícolas, atuando principalmente nos seguintes temas: propriedades físicas, modelagem matemática, armazenamento e secagem de grãos. Atualmente leciona as disciplinas da área de Pré-Processamento de Grãos.

Juliana de Fátima Sales, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano (IF Goiano)

Possui graduação em Biologia pela Universidade do Estado de Minas Gerais (1999). Mestrado em Agronomia (Fisiologia Vegetal) pela Universidade Federal de Lavras (2002), Doutorado em Agronomia (Fitotecnia) pela Universidade Federal de Lavras (2006) e pós-doutorado em sementes pela UFLA (2012). Atualmente é professora do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano/Campus Rio Verde, GO. Tem experiência na área de Fisiologia de Sementes, Óleos Essenciais, Plantas Medicinais do Cerrado e Frutíferas Nativas do Cerrado.

Lílian Moreira Costa, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano (IF Goiano)

Graduada em Tecnologia em Produção de Grãos (2007) pelo Centro Federal de Educação Tecnológica de Rio Verde - GO CEFET-RV (IF Goiano - Campus Rio Verde - GO). Mestre em Ciências Agrárias (Agroenergia) pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano - campus Rio Verde GO ( IFGoiano-campus Rio Verde). Graduanda em Agronomia pelo Centro Federal de Educação Tecnológica de Rio Verde - GO CEFET-RV (IF Goiano - Campus Rio Verde - GO)Participa de Pesquisas: em "Pós-colheita de produtos agrícolas" com potencial para a produção de biodiesell" no IFGoiano-Campus Rio Verde.

Published

2012-12-14

How to Cite

CAETANO, G. de S.; SOUSA, K. A. de; RESENDE, O.; SALES, J. de F.; COSTA, L. M. Hygroscopicity of Anacardium othonianum Rizz. seeds. Pesquisa Agropecuária Tropical [Agricultural Research in the Tropics], Goiânia, v. 42, n. 4, p. 437–445, 2012. Disponível em: https://revistas.ufg.br/pat/article/view/19108. Acesso em: 23 nov. 2024.

Issue

Section

Crop Science