Use of organic wheat in the diet of Nile tilapia juveniles

Authors

  • Tatiane Andressa Lui Universidade Estadual do Oeste do Paraná (Unioeste)
  • Dacley Hertes Neu Universidade Estadual de Maringá (UEM)
  • Wilson Rogério Boscolo Universidade Estadual do Oeste do Paraná (Unioeste)
  • Fábio Bittencourt Universidade Estadual do Oeste do Paraná (Unioeste)
  • Jakeline Marcela Azambuja de Freitas Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (Unesp)
  • Aldi Feiden Universidade Estadual do Oeste do Paraná (Unioeste)

Keywords:

Oreochromis niloticus L., aquaculture, fish nutrition.

Abstract

Although the organic fish production is a growing practice in the world, in Brazil, there are just a few studies about it. This study aimed at evaluating the use of organic wheat, in replacement of organic maize, in the diet of Nile tilapia juveniles. A total of 200 juveniles (5.24 ± 0.13 g; 6.91 ± 0.40 cm) were distributed in 20 experimental hapas (0.15 m3 of useful volume), in a concrete water tank with capacity for 25.0 m3 and constant aeration system, in a completely randomized design. Five diets containing organic wheat middlings (0.0 g kg-1, 50.0 g kg-1, 100.0 g kg-1, 150.0 g kg-1 and 200,0 g kg-1) were elaborated and feeding took place four times a day (08:00 a.m., 11:00 a.m., 02:00 p.m. and 05:00 p.m.). Final weight, total length, survival rate, daily weight gain, Fulton’s condition factor, visceral fat, hepatosomatic index, viscerosomatic index and the centesimal composition of fish carcass (moisture, protein, lipid and ash contents) were evaluated. The inclusion levels of organic wheat middlings did not affect the variables analyzed. The organic wheat can be added to the diet of Nile tilapia juveniles up to the limit of 200.0 g kg-1, without causing any productive problem.

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Author Biographies

Tatiane Andressa Lui, Universidade Estadual do Oeste do Paraná (Unioeste)

Graduanda em Engenharia de Pesca, pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná, campus Toledo, PR.

Dacley Hertes Neu, Universidade Estadual de Maringá (UEM)

Engenheiro de Pesca (2008) e mestre em Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca (2011) pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná. Atualmente é doutorando do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia da Universidade Estadual de Maringá.

Wilson Rogério Boscolo, Universidade Estadual do Oeste do Paraná (Unioeste)

Zootecnista, Mestre e Doutor em Zootecnia pela Universidade Estadual de Maringá - UEM. atualmente é professor do curso de Engenharia de Pesca da Universidade Estadual do Oeste do Paraná, campus Toledo, PR.

Fábio Bittencourt, Universidade Estadual do Oeste do Paraná (Unioeste)

Zootecnista e Mestre em Zootecnia. Atualmente é doutorando do Programa de Pós Graduação em Aquicultura da Universidade Estadual Paulista, UNESP, campus Jaboticabal.

Jakeline Marcela Azambuja de Freitas, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (Unesp)

Engenheira de Pesca e Mestre em Zootecnia. Atualmente é doutorando do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia da Universidade Estadual Paulista, UNESP, campus de Botucatu

Aldi Feiden, Universidade Estadual do Oeste do Paraná (Unioeste)

Engenheiro Agrônomo. Mestre e Doutor em Ciências Ambientais pela Universidade Estadual de Maringá, UEM. atualmente é professor do curso e Engenharia de Pesca da Universidade Estadual do Oeste do Paraná, campus Toledo.

Published

2012-11-22

How to Cite

LUI, T. A.; NEU, D. H.; BOSCOLO, W. R.; BITTENCOURT, F.; FREITAS, J. M. A. de; FEIDEN, A. Use of organic wheat in the diet of Nile tilapia juveniles. Pesquisa Agropecuária Tropical [Agricultural Research in the Tropics], Goiânia, v. 42, n. 4, p. 383–389, 2012. Disponível em: https://revistas.ufg.br/pat/article/view/18171. Acesso em: 30 jun. 2024.

Issue

Section

Zootechny