Thermodynamic properties of maize grains for different equilibrium moisture contents

Authors

  • Daniel Emanuel Cabral de Oliveira Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)
  • Osvaldo Resende Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano (IFG)
  • Thaís Adriana de Souza Smaniotto Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano (IFG)
  • Kelly Aparecida de Souza Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano (IFG)
  • Rafael Cândido Campos Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano (IFG)

Keywords:

Isosteric heat, enthalpy, entropy, Gibbs free energy.

Abstract

The study of thermodynamic properties provides knowledge on the sorbent affinity for water and spontaneity of the sorption process, being important to design drying equipments. This study aimed at determining and evaluating the thermodynamic properties of different equilibrium moisture contents in maize grains, by using the indirect static method. The experiment was conducted in Rio Verde, Goiás State, Brazil, with maize grains (AG 7088 cultivar) presenting an initial moisture content of 23.3% (dry basis - d.b.), which were dried (40ºC) to achieve the moisture content of 14.4% (d.b.). It was observed that the thermodynamic properties were influenced by moisture content, the integral isosteric heat of desorption increased with the decrease in the equilibrium moisture content, the desorption process of the AG 7088 maize cultivar was controlled by enthalpy and the Gibbs free energy was positive for the temperatures evaluated, increasing along the desorption process, showing to be a non-spontaneous process.

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Author Biographies

Daniel Emanuel Cabral de Oliveira, Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)

Possui graduado em Tecnologia em Agronegocio pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano (2009) e graduado em Engenharia Agrícola pela Universidade Estadual de Goias - Santa Helena de Goiás (2010). Mestrando em Ciências Agrárias pelo Instituto Federal Goiano - Campus Rio Verde

Osvaldo Resende, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano (IFG)

Possui graduação em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Lavras (2000), mestrado em Ciências dos Alimentos pela Universidade Federal de Lavras (2003) e doutorado em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Viçosa (2006).

Thaís Adriana de Souza Smaniotto, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano (IFG)

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Estadual de Ponta Grossa (2004). Mestranda em Ciências Agrárias pelo Instituto Federal Goiano - Campus Rio Verde.

Kelly Aparecida de Souza, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano (IFG)

Possui graduação em Tecnologia em Produção de Grãos pelo Centro Federal de Educação Tecnológica de Rio Verde- GO e mestrado em Mestre em Ciências Ágrarias pelo Instituto Federal Goiano - Campus Rio Verde.

Rafael Cândido Campos, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano (IFG)

Graduando em Agronomia pelo Instituto Federal Goiano - Campus Rio Verde -GO.

Published

2013-04-03

How to Cite

OLIVEIRA, D. E. C. de; RESENDE, O.; SMANIOTTO, T. A. de S.; SOUZA, K. A. de; CAMPOS, R. C. Thermodynamic properties of maize grains for different equilibrium moisture contents. Pesquisa Agropecuária Tropical [Agricultural Research in the Tropics], Goiânia, v. 43, n. 1, p. 50–56, 2013. Disponível em: https://revistas.ufg.br/pat/article/view/17679. Acesso em: 30 jun. 2024.

Issue

Section

Biosystems Engineering