Zinc and nitrogen doses on pea grains quality and yield

Authors

  • Eliana Duarte Cardoso Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)
  • Kuniko Iwamoto Haga Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho” (Unesp)
  • Flávio Ferreira da Silva Binotti Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)
  • Walter Veriano Valério Filho Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho” (Unesp)
  • Débora Cristiane Nogueira Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho” (Unesp)

Keywords:

Pisum sativum L., carbohydrate, amino acid, protein.

Abstract

Peas present a potential to be cultivated in the winter, in Brazil, and also a great importance, especially in human feeding, due to its high protein content. However, its yield is still low and there are just a few studies aiming at improving pea grains quality and yield. This study aimed at evaluating the nitrogen and zinc fertilization effect on the pea grains (Utrillo cultivar) chemical quality and yield. The experiment was carried out in a dystrophic clayey Latosol-Haplustox, in Selvíria, Mato Grosso do Sul State, Brazil, in 2005. A randomized blocks design was used, in a 4x4 factorial scheme, totaling 16 treatments and 3 replications, including four nitrogen doses (0 kg ha-1, 60 kg ha-1, 120 kg ha-1, and 240 kg ha-1), as urea, via ground, at 30 days after sowing (DAS), and four zinc doses (0 kg ha-1, 1,5 kg ha-1, 3 kg ha-1, and 6 kg ha-1), as zinc sulphate, via leaf, at 45 DAS. The combination of zinc and nitrogen doses improved the grains chemical quality. Zinc had no effect on grain yield, however, high nitrogen doses negatively affected yield.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Eliana Duarte Cardoso, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

Departamento de Fitotecnia, Tecnologia de Alimentos e Sócio Economia.

Área: Produção e Tecnologia de Sementes.

Kuniko Iwamoto Haga, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho” (Unesp)

Departamento de Biologia de Zootecnia

Área de atuação: Fisiologia Vegetal

Flávio Ferreira da Silva Binotti, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

UEMS/UCC - Agronomia

Área de atuação: Produção e Tecnologia de Sementes; Fisiologia Vegetal.

Walter Veriano Valério Filho, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho” (Unesp)

Departamento de Matemática

Área de atuação: Estatística Aplicada

Débora Cristiane Nogueira, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho” (Unesp)

Departamento de Fitotecnia, Tecnologia de Alimentos e Sócio Economia.

Área de atuação: Produção e Tecnologia de Sementes.


Published

2012-09-03

How to Cite

CARDOSO, E. D.; HAGA, K. I.; BINOTTI, F. F. da S.; VALÉRIO FILHO, W. V.; NOGUEIRA, D. C. Zinc and nitrogen doses on pea grains quality and yield. Pesquisa Agropecuária Tropical [Agricultural Research in the Tropics], Goiânia, v. 42, n. 3, p. 263–271, 2012. Disponível em: https://revistas.ufg.br/pat/article/view/15775. Acesso em: 19 may. 2024.

Issue

Section

Crop Science