THE MODERN COFFEE PLANTING IN THE BRAZILIAN SAVANNAH

Authors

  • André Luis Teixeira Fernandes
  • Fábio Luiz Partelli Universidade Federal do Espirito Santo (UFES), Brasil
  • Robson Bonomo Universidade Federal do Espirito Santo (UFES), Brasil
  • Adelmo Golynski Instituto Federal Goiano (IFGoiano), Brasil

Keywords:

Coffea arabica L., irrigation, mechanization.

Abstract

The Brazilian coffee planting presents a great importance in the creation of job opportunities, resources, and exchange value, being very diversified, with local particularities. The Brazilian Savannah covers more than 200 million ha, distributed along the States of Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Tocantins, Bahia, Piauí, Maranhão, and Distrito Federal, and has reached a yield of more than 5 million bags per year, mainly for Coffea arabica L. The coffee growing, in that region, stands out for presenting yield above the national average and for using, in a more efficient way, agricultural inputs, irrigation, improved varieties, and mechanization, among other practices. The irrigated coffee crop, in Brazil, covers 240,000 ha, most of these in the Brazilian Savannah, representing 10% of the total planted area and 25% of the total coffee yield. The most used irrigation systems are the sprinkler ones (conventional, net sprinkler, and center pivot) and the located ones (dripping and modified). Its climate favours coffee quality, as it allows harvesting under low air humidity conditions, since rainfall is concentrated in the summer. It is also observed, in the Brazilian Savannah areas, higher insolation rates, mainly in the autumn and winter months, favorable to yield and quality. The most planted varieties are the Catuaí and Mundo Novo ones, along with other promising drought and diseases resistant materials.

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Author Biography

André Luis Teixeira Fernandes

Doutor em Engenharia de Água e Solo, com concentração em Irrigação e Drenagem pela Feagri / UNICAMP – Campinas. Mestre em Irrigação e Drenagem, com área de concentração em Uso Racional de Água e Energia Elétrica na Agricultura e Pecuária, pela ESALQ / USP – Piracicaba; Engenheiro Agrônomo, formado pela ESALQ / USP - Piracicaba; Atua como Professor e Pesquisador na Universidade de Uberaba há dez anos, ministrando aulas atualmente nos cursos de Gestão de Agronegócios, Engenharia Ambiental e Enfermagem, na Graduação e nos cursos de Pós Graduação de Cafeicultura Irrigada e MBA em Gestão de Agronegócios, cursos de Especialização que coordena. Também é professor das Faculdades Associadas de Uberaba, disciplinas Climatologia Agrícola e Irrigação e Drenagem. É coordenador do Núcleo de Cafeicultura Irrigada da Embrapa Café e Bolsista do CNPq (Produtividade em Pesquisa). Autor de 5 livros de Irrigação e Cafeicultura, vários capítulos de livros e mais de 200 trabalhos científicos sobre cafeicultura irrigada.

Published

2012-07-02

How to Cite

FERNANDES, A. L. T.; PARTELLI, F. L.; BONOMO, R.; GOLYNSKI, A. THE MODERN COFFEE PLANTING IN THE BRAZILIAN SAVANNAH. Pesquisa Agropecuária Tropical [Agricultural Research in the Tropics], Goiânia, v. 42, n. 2, p. 231–240, 2012. Disponível em: https://revistas.ufg.br/pat/article/view/12395. Acesso em: 23 nov. 2024.

Issue

Section

Review Article