ECONOMIC ANALYSIS OF DIFFERENTIAL CULTURAL PRACTICES IN CORN

Authors

  • Renata Alves de Aguiar Universidade Federal de Goiás
  • Pedro Marques da Silveira Embrapa Arroz e Feijão
  • José Aloísio Alves Moreira Embrapa Arroz e Feijão
  • Alcido Elenor Wander Embrapa Arroz e Feijão

Keywords:

Benefit-cost-ratio, Mucuna aterrima, Crotalaria juncea, mineral nutrition

Abstract

The aim of this study was to economically assess different crop management practices for corn cultivation, involving soil management with the utilization of cover crops, hybrid breeds and nitrogen levels in topdressing, to estimate the benefit-cost-ratio (BCR) of different practices. The corn experiment was planted at the beginning of February, in the Embrapa Arroz e Feijão research station, on a Distrophic Red Latosol. The experimental design was completely randomized blocks, with three replications and sub-subdivided plots. The plots were formed by four types of soil management: direct planting of corn on black mucuna stubble; on crotalaria stubble; and on spontaneous vegetation (fallow), and planting of corn in the conventional tillage system. The subplots were formed by five levels of nitrogen in topdressing (0 kg ha-1, 45 kg ha-1, 90 kg ha-1, 180 kg ha-1, and 360 kg ha-1) and the sub-subplots by four corn hybrids (BRS 3003, AG 1051, Green Maize HT-1, and Green Maize HT-2). The benefit-cost-analysis was performed on the basis of prices of inputs and operations collected on April 2007, using an Excel sheet. The practices with a BCR of more than 1.0 were considered economically viable. Considering BCR, the best soil management option was the fallow, without any addition of nitrogen in topdressing, followed by the system of conventional tillage, with 45 kg ha-1 of nitrogen in topdressing.

KEY-WORDS: Benefit-cost-ratio; Mucuna aterrima; Crotalaria juncea; mineral nutrition.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Renata Alves de Aguiar, Universidade Federal de Goiás

Graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Goiás (2005). Mestrado em Agronomia na área de Produção Vegetal pela Universidade Federal de Goiás (2008), com trabalho desenvolvido na Embrapa Arroz e Feijão. Atualmente cursando Doutorado em Agronomia na área de Produção Vegetal pela Universidade Federal de Goiás, porém com trabalho em desenvolvimento na Unilever.

Pedro Marques da Silveira, Embrapa Arroz e Feijão

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Viçosa (1973) , mestrado em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Viçosa (1976) e doutorado em Agronomia (Solos e Nutrição de Plantas) pela Universidade Federal de Viçosa (1986) . Atualmente é PESQUISADOR da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária e Professor Convidado da Universidade Federal de Goiás. Tem experiência na área de Engenharia Agrícola , com ênfase em Engenharia de Água e Solo. Atuando principalmente nos seguintes temas: Aeracao do Solo, Drenagem, Drenagem Interna, Excesso de Agua, Feijao e Manejo da Irrigacao.

José Aloísio Alves Moreira, Embrapa Arroz e Feijão

Possui Graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade Federal de Lavras (1975), Mestrado em Agronomia (Ciências do Solo e da Água) pela Universidade Federal Rural de Pernambuco (1982) e Doutorado em Agronomia (Irrigação e Drenagem) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1993). Atualmente é Pesquisador III da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, na Embrapa Arroz e Feijão e Professor da Universidade Estadual de Goiás, Campi de Ipameri e Anápolis. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Manejo e Conservação do Solo, Irrigação e Agricultura Orgânica, atuando principalmente nos seguintes temas: Phaseolus vulgaris, Zea mays, Oryza sativa, Agricultura orgânica, Sistema Plantio Direto, Irrigação, Consumo de água pelas culturas de grãos, Sistemas agrícolas orgânicos, Adubação e Adubos verdes, Física de Solos, Sistema Solo-Água-Planta.

Alcido Elenor Wander, Embrapa Arroz e Feijão

Possui graduação em Agronomia pela Universidade de Kassel (1996), mestrado em Sócio-Economia Rural - Georg August Universität Göttingen (1998) e doutorado em Economia Rural - Georg August Universität Göttingen (2002). Atualmente é pesquisador da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, professor titular da Faculdade Alfa, Membro do Corpo Editorial dos seguintes periódicos: - Revista de Economia (Curitiba) , - Magistra (0102-5333) e - Ciência Rural (0103-8478). Tem experiência na área de Economia, com ênfase em Economia Agrária, atuando principalmente nos seguintes temas: agricultura familiar, viabilidade econômica, agronegócio, custos de produção e agricultural research.

Published

2008-11-13

How to Cite

DE AGUIAR, R. A.; MARQUES DA SILVEIRA, P.; ALVES MOREIRA, J. A.; WANDER, A. E. ECONOMIC ANALYSIS OF DIFFERENTIAL CULTURAL PRACTICES IN CORN. Pesquisa Agropecuária Tropical [Agricultural Research in the Tropics], Goiânia, v. 38, n. 4, p. 241–248, 2008. Disponível em: https://revistas.ufg.br/pat/article/view/3910. Acesso em: 23 nov. 2024.

Issue

Section

Research Article