Occurrence of intestinal parasites in food handlers working in restaurants of the city of Parnaíba, Piauí-Brazil

Authors

  • Nelciane de Sousa Fernandes Acadêmico (a) do curso de Biomedicina da UFPI, Piauí, Brasil. E Núcleo de Imunoparasitologia Aplicada, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Piauí, Brasil.
  • Hildeana Rocha Guimarães Biomédico (a) graduado (a) pela UFPI, Piauí, Brasil. E Núcleo de Imunoparasitologia Aplicada, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Piauí, Brasil.
  • Ana Clara da Silva Amorim Biomédico (a) graduado (a) pela UFPI, Piauí, Brasil. E Núcleo de Imunoparasitologia Aplicada, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Piauí, Brasil.
  • Vanessa Meneses Brito Biomédico (a) graduado (a) pela UFPI, Piauí, Brasil. E Núcleo de Imunoparasitologia Aplicada, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Piauí, Brasil.
  • Edésio Pereira Borges Biomédico (a) graduado (a) pela UFPI, Piauí, Brasil. E Núcleo de Imunoparasitologia Aplicada, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Piauí, Brasil.
  • Mouzarllem Barros dos Reis Biomédico (a) graduado (a) pela UFPI, Piauí, Brasil. E Núcleo de Imunoparasitologia Aplicada, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Piauí, Brasil.
  • Reginaldo Almeida da Trindade Departamento de Análises Clínicas e Toxicológicas, Faculdade de Farmácia, Universidade Federal do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, Brasil. E Núcleo de Imunoparasitologia Aplicada, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Piauí, Brasil.
  • Ana Carolina Fonseca Lindoso Melo Departamento de Patologia e Medicina Legal, Faculdade de Medicina, Universidade Federal do Ceará, Ceará, Brasil. E Núcleo de Imunoparasitologia Aplicada, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Piauí, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.5216/rpt.v43i4.33614

Keywords:

Epidemiology, food, food handling, parasites.

Abstract

Introduction: Intestinal parasites are a serious public health problem in Brazil and worldwide, affectingindividuals from several social classes. The fecal-oral route of transmission of these infectionsfacilitates their spread by food. This study aimed to evaluate the occurrence of parasitic contaminationsamong restaurant food handlers in the city of Parnaíba, Piauí, also discussing their possible influenceson the transmission of enteroparasites. Methodology: Fecal samples from 251 individuals agedbetween 20 and 59 years were analyzed. Hoffman, Pons & Janer and Willis methods were performedon samples. Structured questionnaires about socio-economic and health aspects of individuals wereapplied. Fisher’s exact and chi-square tests with significance level of 5% were used to identifyassociations between categorical variables. Results: Positive samples for parasites were found in 51%(129 samples). Cases of polyparasitism were also found. Protozoa detected were Entamoeba coli(38%), Endolimax nana (26%), Entamoeba histolytica / E. dispar (17%), Iodamoeba bustchlii (8%).Helminths detected were Ascaris lumbricoides (48%), ancylostomides (19%), Enterobius vermicularis(13%), Strongyloides stercoralis (10%), Hymenolepis nana (6%) and Taenia spp. (4%). Conclusion:A high prevalence (51%) of intestinal parasites was found in restaurant food handlers. Prevalence ofprotozoan infections (74%) was significantly (p<0.05) higher than helminth infections (26%).

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Nelciane de Sousa Fernandes, Acadêmico (a) do curso de Biomedicina da UFPI, Piauí, Brasil. E Núcleo de Imunoparasitologia Aplicada, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Piauí, Brasil.

Acadêmico (a) do curso de Biomedicina da UFPI, Piauí, Brasil. E Núcleo de Imunoparasitologia Aplicada, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Piauí, Brasil.

Hildeana Rocha Guimarães, Biomédico (a) graduado (a) pela UFPI, Piauí, Brasil. E Núcleo de Imunoparasitologia Aplicada, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Piauí, Brasil.

Biomédico (a) graduado (a) pela UFPI, Piauí, Brasil. E Núcleo de Imunoparasitologia Aplicada, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Piauí, Brasil.

Ana Clara da Silva Amorim, Biomédico (a) graduado (a) pela UFPI, Piauí, Brasil. E Núcleo de Imunoparasitologia Aplicada, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Piauí, Brasil.

Biomédico (a) graduado (a) pela UFPI, Piauí, Brasil. E Núcleo de Imunoparasitologia Aplicada, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Piauí, Brasil.

Vanessa Meneses Brito, Biomédico (a) graduado (a) pela UFPI, Piauí, Brasil. E Núcleo de Imunoparasitologia Aplicada, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Piauí, Brasil.

Biomédico (a) graduado (a) pela UFPI, Piauí, Brasil. E Núcleo de Imunoparasitologia Aplicada, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Piauí, Brasil.

Edésio Pereira Borges, Biomédico (a) graduado (a) pela UFPI, Piauí, Brasil. E Núcleo de Imunoparasitologia Aplicada, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Piauí, Brasil.

Biomédico (a) graduado (a) pela UFPI, Piauí, Brasil. E Núcleo de Imunoparasitologia Aplicada, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Piauí, Brasil.

Mouzarllem Barros dos Reis, Biomédico (a) graduado (a) pela UFPI, Piauí, Brasil. E Núcleo de Imunoparasitologia Aplicada, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Piauí, Brasil.

Biomédico (a) graduado (a) pela UFPI, Piauí, Brasil. E Núcleo de Imunoparasitologia Aplicada, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Piauí, Brasil.

Reginaldo Almeida da Trindade, Departamento de Análises Clínicas e Toxicológicas, Faculdade de Farmácia, Universidade Federal do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, Brasil. E Núcleo de Imunoparasitologia Aplicada, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Piauí, Brasil.

Departamento de Análises Clínicas e Toxicológicas, Faculdade de Farmácia, Universidade Federaldo Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, Brasil. E Núcleo de Imunoparasitologia Aplicada, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Piauí, Brasil.

Ana Carolina Fonseca Lindoso Melo, Departamento de Patologia e Medicina Legal, Faculdade de Medicina, Universidade Federal do Ceará, Ceará, Brasil. E Núcleo de Imunoparasitologia Aplicada, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Piauí, Brasil.

Departamento de Patologia e Medicina Legal, Faculdade de Medicina, Universidade Federal doCeará, Ceará, Brasil. E Núcleo de Imunoparasitologia Aplicada, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Piauí, Brasil.

Published

2015-01-15

How to Cite

FERNANDES, N. de S.; GUIMARÃES, H. R.; AMORIM, A. C. da S.; BRITO, V. M.; BORGES, E. P.; DOS REIS, M. B.; DA TRINDADE, R. A.; LINDOSO MELO, A. C. F. Occurrence of intestinal parasites in food handlers working in restaurants of the city of Parnaíba, Piauí-Brazil. Revista de Patologia Tropical / Journal of Tropical Pathology, Goiânia, v. 43, n. 4, p. 459–469, 2015. DOI: 10.5216/rpt.v43i4.33614. Disponível em: https://revistas.ufg.br/iptsp/article/view/33614. Acesso em: 21 nov. 2024.

Issue

Section

ORIGINAL ARTICLES