Blood glucose control in the perioperative period: evidence for preventing surgical site infections

Authors

  • Patrícia Scotini Freitas Universidade de São Paulo, Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto
  • Adilson Edson Romanzini Universidade de São Paulo, Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto
  • Julio Cesar Ribeiro Universidade de São Paulo, Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto
  • Gislaine Cristhina Bellusse Universidade de São Paulo, Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto
  • Cristina Maria Galvão Universidade de São Paulo, Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto

DOI:

https://doi.org/10.5216/ree.v15i2.23898

Keywords:

Perioperative Nursing, Surgical Wound Infection, Glycemic Index

Abstract

doi: 10.5216/ree.v15i2.23898 - http://dx.doi.org/10.5216/ree.v15i2.23898

 

ABSTRACT

The objective of the present study was to analyze the evidence available in literature regarding blood glucose control to prevent surgical site infection in the perioperative period. The integrative literature review was the chosen review method. The primary studies were searched on the following databases: Medline, CINAHL, EMBASE and LILACS. Of the 26 primary studies included in the review, 12 were conduced with diabetes patients and 14 were performed with patients with and without diabetes; results showed a reduction in surgical site infection rates, mortality, and length of stay, when blood glucose is practiced. Nevertheless, due to the different outlines of the studied included, the investigated sample, type of surgery, blood glucose control parameters and methods, it is concluded that evidence is still insufficient to delimit the best level of target blood glucose and the ideal diet for blood glucose in the perioperative period.

Descriptors: Perioperative Nursing; Surgical Wound Infection; Glycemic Index.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Patrícia Scotini Freitas, Universidade de São Paulo, Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto

Enfermeira, Mestre em Ciências da Saúde. Discente do Programa de Pós-Graduação em Enfermagem Fundamental (PPGEF), nível Doutorado, da Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo (EERP/USP). Ribeirão Preto, SP, Brasil. E-mail: patriciasf@usp.br.

Adilson Edson Romanzini, Universidade de São Paulo, Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto

Enfermeiro. Discente do PPGEF, nível Mestrado, da EERP/USP. Ribeirão Preto, SP, Brasil. E-mail: romanzini@usp.br.

Julio Cesar Ribeiro, Universidade de São Paulo, Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto

Enfermeiro, Mestre em Enfermagem. Docente da Universidade de Franca. Franca, SP, Brasil. E-mail: juliocesarribeiro@usp.br.

Gislaine Cristhina Bellusse, Universidade de São Paulo, Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto

Enfermeira. Discente do PPGEF, nível Mestrado, da EERP/USP. Ribeirão Preto, SP, Brasil. E-mail: gibelluse@usp.br.

Cristina Maria Galvão, Universidade de São Paulo, Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto

Enfermeira, Doutora em Enfermeira. Professora Titular da EERP/USP. Ribeirão Preto, SP, Brasil. E-mail: crisgalv@eerp.usp.br.

Published

2013-06-30

How to Cite

1.
Freitas PS, Romanzini AE, Ribeiro JC, Bellusse GC, Galvão CM. Blood glucose control in the perioperative period: evidence for preventing surgical site infections. Rev. Eletr. Enferm. [Internet]. 2013 Jun. 30 [cited 2024 Jul. 3];15(2):541-50. Available from: https://revistas.ufg.br/fen/article/view/23898

Issue

Section

Review Article