Global agricultural trade and genetic resources as a point of contention
DOI:
https://doi.org/10.5216/ag.v12i3.56711Resumo
International agricultural trade has greatly altered the way food is grown, negatively affecting peasant livelihood and the natural environment. While the literature on this is extensive, efforts to understand how genetic variety is effected within such a process is limited. Wherefore, in this paper we explore the factors that determine the place of genetic resources in international trade. This is done by creating a conceptual framework to analyse different forms of power, a process necessary due to its contemporary fungible nature, in an attempt to asses how biotechnology can disclose power’s other characteristics. We demonstrate how the instrumental use of biotechnology has become an apparatus to control food production globally and a means by which the international market homogenises food production. Through the use of a bio/geopolical gaze we identify that this course occurs within the realm of bioecnomics and geoeconomics.
Keywords: international agricultural trade; genetic resources; bio/geopolitics.
Downloads
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Os autores não serão remunerados pela publicação de trabalhos na Revista Ateliê Geográfico. Além disso, os conteúdos publicados são de inteira e exclusiva responsabilidade de seus autores, ainda que reservado aos editores o direito de proceder a ajustes textuais e de adequação às normas da publicação.
- Autores têm permissão e são estimulados a divulgar seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal), já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).