Food and visuality
DOI:
https://doi.org/10.5216/vis.v14i2.40053Abstract
This theoretical-conceptual study highlights issues and debates related to food under a socio-political and cultural perspective, from different audiovisual media - cinema, TV, reality shows and Internet videos. The article focuses particularly on movies that mobilize the food as a transversal axis of the plots. The idea is to complexify food as a visual theme and as a sensorial strategy.
Keywords: Food, cinema, visuality
Downloads
References
AZEVEDO, E. Reflexões Sobre Riscos e o Papel da Ciência na construção do conceito de
Alimentação Saudável. Revista de Nutrição, v.21, p.717 - 723, 2009.
_____. Alimentação e modos de vida saudável. Saúde em Revista (UNIMEP). ,
v.13, p.31 - 36, 2004.
BARTHES, R. Toward a Psychosociology of Contemporary Food Consumption. In: COUNIHAN, C.; VAN ESTERIK, P (eds). Food and Culture. New York: New York Ed, 2008. pp. 28-35.
CASAQUI , V.; CHIACHIRI, A.R. Estética e Sedução do Marketing: uma análise do Filme “A Fantástica Fábrica de Chocolate”, 2007. Disponível em:
https://www.academia.edu/1498247/Est%C3%A9tica_e_Sedu%C3%A7%C3%A3o_do_Marketing_Uma_An%C3%A1lise_do_Filme_A_Fant%C3%A1stica_F%C3%A1brica_de_Chocolate_ Acesso em: 5 Mai 2015.
CARDOSO , S.R.; ANTONIO, H.A.C. Comida, Sabor e Ação! A alimentação no Cinema como linguagem e identidade cultural. Baleia. Revista online do Grupo de Pesquisa e Estudos em Cinema e Literatura, 2006. Disponível em: http://revistas.marilia.unesp.br/index.php/baleianarede/article/view/1377/1202 Acesso em: 15 Mai 2015.
COUTO, M. O Fio das Missangas. São Paulo: Cia das Letras, 2009.
ECO, U. Viagem pela hiper-realidade. In: ECO, U. Viagem na irrealidade cotidiana. Rio de Janeiro: Nova Fronteira, 1984. Pp. 9-50.
FISCHLER, C. L’homnivore. Paris: Poche Odile Jacob, 2001.
GOLDENBERG, Mirian. Cultura e gastro-anomia: psicopatologia da alimentação cotidiana. Entrevista com Claude Fischler. Horiz. antropol., Porto Alegre, v. 17, n. 36, Dec. 2011 . Disponível em: http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0104-71832011000200010&script=sci_arttext Acesso e m: 11 ago 2013
HELDKE, L. Let’s cook: Recipes for Colonialism. In: INNESS, S.A. Pilaf, pozole, and pad thai: American women and ethnic food. Amherst: University of Massachusetts Press, 2001. pp. 175-198.
JACOB, H. Gastronomídia: os ambientes midiáticos e as linguagens da comida e da cozinha. Revista Communicare, v. 12, n. 2, pp. 113-125, 2012.
LIMA, C. Tachos e Panelas - Historiografia da alimentação brasileira. Recife: Mart Shopping, 1999.
MORIN, E. O paradigma perdido. Lisboa: Europa-América, 2000.
NASCIMENTO, A.B. Comida - prazeres, gozos e transgressões. Salvador: EDUFBA, 2007.
PINTO, R.K. Estômago, s/d. Disponível em: http://www.telacritica.org/artigokokoltelacriticarevista7.htm Acesso em: 18 Mai 2015.
PROENCA, R.P.C. Alimentação e globalização: algumas reflexões. Cienc.
Cult., v. 62, n. 4, pp. 43-47, 2010 .
DORIA, C. A. Entrevista com Santo Santamaria. O filósofo da Gastronomia, 2013. Disponível em: http://www1.folha.uol.com.br/fsp/mais/fs0602200506.htm Acesso em: 6 Fev 2013.
SANTOS, L.A. O Corpo o Comer e a Comida – Um Estudo Sobre as Práticas Corporais Alimentares Cotidianas a Partir da Cidade de Salvador . Salvador: EDUFBA, 2008.
SIANI , P. Cinema serve comida temática durante a exibição do filme em SP, 2014.
Disponível em:
http://g1.globo.com/jornal-da-globo/noticia/2014/10/cinema-serve-comida-tematica-durante-exibicao-do-filme-em-sp.html Acesso em: 6 Mai 2015.
RIBEIRO, C.M.; SOUZA, I.M.S. Gabriela, cravo e canela: mergulhando em seus temperos para problematizar gênero, sexualidade e relações de poder, 2006. Disponível em: http://www.fastore.pt/museu/site/docs/Texto6.pdf Acesso em: 7 Mai 2015.
TOLEDO, G. Comendo no Escuro, 2013. Disponível em: http://www1.folha.uol.com.br/paywall/signup.shtml?http://www1.folha.uol.com.br/fsp/comida/129526-comendo-no-escuro.shtml acesso em: 18 mai 2015
VIEIRA Jr. E.M. Corpo e sensorialidade nos meios audiovisuais contemporâneos. Apresentado no XIX Congresso da A Sociedade Brasileira de Estudos do Cinema e Audiovisual, Campinas [ca 2013]. (Mimeografado).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License .
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
a. Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with the work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 License which allows the sharing of work with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
b. Authors are authorized to take additional contracts separately, for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg publish in institutional repository or as a book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
c. Authors are allowed to publish and distribute their work online (eg in institutional repositories or on their personal page) after the initial publication in this journal, as this can generate productive changes, as well as increase the impact and citation of the published work ( See The Effect of Free Access).
Every effort has been made to identify and credit the rights holders of the published images. If you have rights to any of these images and have not been correctly identified, please contact the Visuals magazine and we will publish the correction in one of the next issues.