BIO034 Consumption of oat bran reduces triacylglycerols levels and oxidative stress in Metabolic Syndrome subjects
Abstract
Metabolic syndrome (MetS) is a multifactorial condition that has been related to accelerated atherosclerosis, increased risk of diabetes and cardiovascular disease. Evidences suggest a relationship between MetS and oxidative stress, which is an imbalance between antioxidant and pro-oxidant substances, with a predominance of the latter. Inflammation and hyperglycemia, for example, lead to the production of reactive oxygen species, resulting in increased oxidative stress, which may trigger atherosclerosis. Oat is known to be a great source of the soluble fiber ?-glucan and it is recognized the benefit of a diet rich in soluble fibers in improving plasma levels of cholesterol and reducing cardiovascular risk.Downloads
Download data is not yet available.
Downloads
Published
2012-12-27
How to Cite
HIGACHI, L.; BORTOLASCI, C. C.; BONIFÁCIO, K. L.; CAMARGO, A. E. I.; CARREIRA, C. M.; BARBOSA, D. S. BIO034 Consumption of oat bran reduces triacylglycerols levels and oxidative stress in Metabolic Syndrome subjects. Revista Eletrônica de Farmácia, Goiânia, v. 9, n. 1, p. 1, 2012. Disponível em: https://revistas.ufg.br/REF/article/view/21910. Acesso em: 22 dec. 2024.
Issue
Section
Artigos Originais
License
Copyright (c) 2021 Revista Eletrônica de Farmácia
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Termo de responsabilidade de autoria e acordo de transferência do copyright, indicando a categoria do artigo, segundo as definições explicitadas nestas normas, responsabilizando os autores quanto a existência de plágio e autorizando a Revista Eletrônica de Farmácia sua publicação, devem estar assinados por todos os autores e anexado ao sistema como documento suplementar no momento de submissão do manuscrito.
Os direitos autorais da versão final do artigo são de propriedade da REF. O conteúdo da Revista ficará disponível para toda a comunidade científica.