XANERAMÕJA PARAGETÃ - Tenywaawi Tapirapé, Gilson (Articulando e Construindo Saberes, 2016)
‘Ã te’omara a’era mõ xexema’eaparepy, ãapa ’ã wekawo xerexekaxeka xema’eajpe maxywaatyãwa mõ. Te’omara ekwe aixagakãt Xanera- mõja paragetã, ã raka’? xirot Topaxo agy Xyreni ne axaa’yraxokare. Iexagakãta xerexywaaty, ma’era ta’e aoxekato xanereka, tarywa rereka ramõ konomi Takãra epexynawe’yma. Emanyn imaxywaatywo maragetã pitywera ma’eawete ramõ. Ipyrowo marama’eãra te’omara xema’eãjpe, iapawo ite’omaãwa ramõ inoga ywyrape pe maragetã.