EDUCAÇÃO KUP? E COSMOLOGIA PANH?: DIFÍCIL RELAÇÃO? - Apinajé, Júlio Kamêr Ribeiro (Articulando e Construindo Saberes, 2017)
PR?HÃ KW? JAR?NH P?r hã kagàja kôt kagàjahkrexw?nhjaja kot m?pahte amnh? nh?pêx n? paxàhpumunh tãnopxar n? kôt hakop. N? kup? xàhpumunh xàmnênh kutã paxiht?x n? kutã kãm m?pahte amnh? nh?pêx n? pajamaxp?r ho amnh? r?t kamã paxiht?x n?. Pum? ma kup? xàhpumunh kaêx mã amnh? jagjê n? paxiht?x rãhã n? paxirerek kêt n?. Na pum? kormã m? kuxwar kagàjahkrexàja kôt pajamaxp?r o mõ n? pr?hã ri akop. Kêr pum? pajamaxp?r m? pahte amnh? nh?pêx kayr o mõ. M?h Panh?jê xàhpumunh n? mãan?n kup? xàhpumunhja. Ixkap?rja kôt “estado” tãm amaxp?r n? m? paxujahkreja pumunh n? tanhmã har?nh to kêt. Kot m?moj punuj tanhmã kute nh?m kormã m? pajar?. Tã paxàhpumunhja piitã kamã ãm nhãm ri axp?n mã pakujate. Kagà pàrkrax: Panh? xujahkre n? papxà, Kagà pumunh, kup? xàhpumunh.