BIO035 Contamination indicators survey in pressed ricotta commercialized in the South of Minas Gerais
Resumo
Ricotta is a soft cheese, not matured, prepared with serum or a mixture of serum and pasteurized cow milk (integral or skimmed). Characteristic of Minas Gerais’ culture, this type of cheese is also very consumed during diet periods, due to its low fat content. Intrinsic characteristics such as high water activity and high availability of nutrients make the ricotta extremely susceptible to the proliferation of microorganisms, mainly from the intense manipulation required by the production process. At the same time, serious disease outbreaks have been associated with the ingestion of dairy products contaminated with Listeria monocytogenes and Salmonella sp, besides other outbreaks associated with Staphylococcus aureus and Escherichia coli, which indicates the importance of monitoring the presence of these microorganisms in ricotta.Downloads
Não há dados estatísticos.
Downloads
Publicado
2012-12-27
Como Citar
FREIRE, C. A.; MUNHOZ, I. de C. L.; DORNELAS, M. de M.; MOREIRA, P. de S.; GERMANO, J. de L.; MAUCH, R. M.; DE CARVALHO, P. L. N.; VEIGA, S. M. O. M. BIO035 Contamination indicators survey in pressed ricotta commercialized in the South of Minas Gerais. Revista Eletrônica de Farmácia, Goiânia, v. 9, n. 1, p. 1, 2012. Disponível em: https://revistas.ufg.br/REF/article/view/21911. Acesso em: 22 dez. 2024.
Edição
Seção
Artigos Originais
Licença
Copyright (c) 2021 Revista Eletrônica de Farmácia
Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Termo de responsabilidade de autoria e acordo de transferência do copyright, indicando a categoria do artigo, segundo as definições explicitadas nestas normas, responsabilizando os autores quanto a existência de plágio e autorizando a Revista Eletrônica de Farmácia sua publicação, devem estar assinados por todos os autores e anexado ao sistema como documento suplementar no momento de submissão do manuscrito.
Os direitos autorais da versão final do artigo são de propriedade da REF. O conteúdo da Revista ficará disponível para toda a comunidade científica.