EVALUATION OF THE PERSISTENCY OF CHLORPYRIFOS RESIDUES IN FOOD AND ENVIRONMENT AFTER CAULIFLOWER CULTIVATION
DOI:
https://doi.org/10.5216/ref.v14i2.43616Palavras-chave:
análises toxicológicas, resíduo de praguicida, couve-florResumo
The development of the agricultural sector happened due to population growth, which increased the use of pesticides to mitigate pests and increase the availability of food. Organophosphates represent 38% of all pesticides used worldwide, and chlorpyrifos is widely utilized in Brazil. The primary source of contamination by chlorpyrifos occurs by the ingestion of trace amounts of this pesticide present in food and drinking water. The aim of this study was to identify and quantify chlorpyrifos residues in cauliflower, artesian well water near the plantation, and soil, and compare the results with a maximum residue level (MRL) allowed by Codex Alimentarius and the World Health Organization. For this, we used High Performance Liquid Chromatography with UV detector. The test results of persistent chlorpyrifos in agricultural practice demonstrated that dosages used during the application recommended by the manufacturer were safe, given that the measured concentrations were below MRL in cauliflower and water. Chlorpyrifos residues were not detected in the soil sample, confirming its fast degradation and low persistence.Downloads
Não há dados estatísticos.
Downloads
Publicado
2017-09-18
Como Citar
DE CARVALHO, R. A.; PARREIRAS, S.; VENÂNCIO, V. de P.; CHEQUER, F. M. D. EVALUATION OF THE PERSISTENCY OF CHLORPYRIFOS RESIDUES IN FOOD AND ENVIRONMENT AFTER CAULIFLOWER CULTIVATION. Revista Eletrônica de Farmácia, Goiânia, v. 14, n. 2, 2017. DOI: 10.5216/ref.v14i2.43616. Disponível em: https://revistas.ufg.br/REF/article/view/43616. Acesso em: 5 nov. 2024.
Edição
Seção
Avaliação e Análises Toxicológicas
Licença
Copyright (c) 2021 Revista Eletrônica de Farmácia
Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Termo de responsabilidade de autoria e acordo de transferência do copyright, indicando a categoria do artigo, segundo as definições explicitadas nestas normas, responsabilizando os autores quanto a existência de plágio e autorizando a Revista Eletrônica de Farmácia sua publicação, devem estar assinados por todos os autores e anexado ao sistema como documento suplementar no momento de submissão do manuscrito.
Os direitos autorais da versão final do artigo são de propriedade da REF. O conteúdo da Revista ficará disponível para toda a comunidade científica.